• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba "Danteros" u Kopru

Akademski slikar Goran V. Janković iz Banjaluke izložio svoja djela u Pretorijanskoj palati u Kopru.

 Izložba "Danteros" u Kopru Izvor: MONDO

Povodom inauguracije Kulturnog društva "Dante Alighieri", u srednjovjekovnom ambijentu Pretorijanske palate u Kopru, u petak navečer je otvorena samostalna izložba slika iz ciklusa "Danteros" akademskog slikara iz Banjaluke, Gorana V. Jankovića. Organizatori su ovom izložbom željeli ojačati kuturne veze i mostove, te unaprijediti međunarodnu saradnju u oblasti kulture između Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Kulturno Društvo "Dante Alighieri" je ustanovljeno prije tačno 150 godina u Rimu od strane italijanskog pjesnika Giovanija Pascolia. Svrha te organizacije, koja u svijetu ima već preko 400 odbora, je da predstavi italijansku kuturu drugim narodima.

U okviru inauguracije Društva »Dante Alighieri« u svečanom dijelu programa održanom u Vijećnici Pretorijanske palate prikazan je video film »Danteros« u trajanju od 11 minuta koji je na simboličan način u obliku trodimenzionalnog putovanja kroz Pakao, Čistilište i Raj prezentovao kompletan ciklus slika posvećenih Božanstvenoj komediji Gorana Jankovića, a koji je naišao na dobar prijem kod publike.

Na ceremoniji otvaranja izložbe autor se posebno zahvalio organizatoru: “Hvala na povjerenju koje mi je ukazano da u ovoj prekrasnoj Pretorijanskoj palati mogu sa vama podijeliti svoje snove inspirisane Božanstvenom komedijom u slavu velikog pjesnika Dantea i boga ljubavi Erosa. Večeras Dante svijetli punim sjajem među nama i bit će mi veoma drago ako sam bar za trenutak uspio uhvatiti tračak njegovog svjetla na mojim slikama.”

Izložbu je svečano otvorila Generalni konzul Italije u Sloveniji Marina Simeoni, a prisustvovali su poslanik italijanske manjine u Parlamentu Slovenije Roberto Battelli, predsjednik Unije Italijana za Sloveniju i Hrvatsku Maurizio Tremul, predsjednica Kulturnog društva »Dante Alighieri« iz Kopra; Vanja Vitošević, predstavnici organizacije "Dante Alighieri" iz Trsta te druge važne ličnosti kulturnog i društvenog života Slovenije.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop