• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Brod za lutke'' najbolja predstava Teatar festa

Statuetu Petar Kočić za nabolju predstavu 13. Teatar festa "Petar Kočić 2010" osvojila je predstava "Brod za lutke" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

 ''Brod za lutke'' najbolja predstava Teatar festa Izvor: MONDO

Autorka ove predstave Milena Marković osvojila je i nagradu Kočićeva knjiga za najbolji dramski tekst, saopštio je žiri ovog festivala.

Žiri u sastavu Predrag Lazarević, predsjednik, i Dijana Grbić i Mladen Šukalo, članovi, dodijelio je pet ravnopravnih glumačkih nagrada i statuete Davida Štrpca za najbolja glumačka ostvarenja.

Za osam uloga u predstavi "Brod za lutke" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada nagrađena je Jasna Đuričić, za ulogu u predstavi "Turbo folk" Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke Jelena Lopatić, za ulogu Ante u predstavi "Pokojnik" Narodonog pozorišta iz Beograda Aleksandar Đurica, za ulogu Pere u predstavi "Dundo Maroje" Kruševačkog pozorišta Boba Stojimirović i za ulogu voditelja u predstavi "Zvijezda je rođena" Narodonog pozorišta RS Boris Šavija.

"Žiri se našao u situaciji da prosuđuje i upoređuje razne tendencije i pojedine aspekte unutar teatarskog života kojima je teško naći zajednički imenitelj. Iz tog razloga žiri je donio odluke u kojima se nastoje da pomire različitosti u teatarskim opredjeljenjima kao mogući pokazatelj budućeg pozorišnog djelovanja", ističe se u saopštenju.

Žiri navodi da nove tendencije u pozorišnom iskazu pretenduju destrukciji pozorišnih znakova kakve je nametao dosadašnji tradicionalni konstruktivni pristup.

"To je dovelo do isključenja značajnih glumačkih doprinosa karakterističnih za klasični pozorišni iskaz i usmjerilo članove žirija da posebnu pažnju posveti ka glumačkim ostvarenjima mlađih stvaralaca", navodi se u obrazloženju odluke o nagradama.

U konkurenciji su bile još predstave "Svinjski otac" Zvezdara teatra iz Beograda i "Žaba" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

U čast nagrađenih, van konkurencije, u utorak naveče će na svečanosti zatvaranja festivala Atelje 212 iz Beograda igrati predstavu "Kosa".

Nagrade će biti uručene večeras u 20.30 časova ispred zgrade Narodnog pozorišta RS.

Prethodno će, u 19.30 časova, protokol o saradnji potpisati Narodno pozorišt RS i Atelje 212 iz Beograda.

(MONDO/Agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop