• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Varaždinci pobjednici Tamburica festa

U Deronjama kod Odžaka završen je treći svjetski Tamburica fest, na kojem je za pobjednika proglašen "Varaždinski tamburaški orkestar" iz Hrvatske.

 Varaždinci pobjednici Tamburica festa Izvor: MONDO

Na festivalu se nadmetalo 13 orkestara iz devet zemalja - Austrije, Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

"Zaista smo iznenađeni pobjedom. Velika nam je čast bila samo da dođemo na jedan ovakav festival. Nadamo se da smo svojim nastupom opravdali titulu najboljeg orkestra, jer smo bili u konkurenciji sa sjajnim muzičarima", rekao je šef varaždinskih tamburaša Dražen Zlatarek, prenosi "Press RS".

Žiri festivala dodijelio je i nekoliko specijalnih nagrada. Za najljepšu novu pjesmu Tamburica festa nagrađen je orkestar "Garavuše" iz Kutjeva u Hrvatskoj.

Nagrada za umjetnički izraz pripala je "Tamburašima s Dunava" iz Zemuna, a nagradu publike ponio je Gradski tamburaški orkestar "Banjaluka" iz BiH. Nagradu žirija iz medija dobili su "Batini tamburaši" iz Rumunije.

Tamaš Balog iz orkestra "Poklade" iz Mađarske proglašen je za najboljeg primaša, a Branko Jovanović Bako, vođa istoimenog orkestra iz Austrije, dobio je nagradu kao najbolji bas-primaš.

Od tridesetak tamburaških "bandi", koje su sva tri festivalska dana od ponoći do zore zabavljale goste pod šatorima i u restoranima, za najbolji kafanski orkestar proglašen je "Vojvođanski klas" iz Novog Sada.

Po završetku takmičarskog programa, u nedjelju veče nastupio je orkestar "Dyaco" iz Đakova u Hrvatskoj, prošlogodišnji pobjednik Tamburica festa, a potom je koncert održao Nikola Rokvić sa ocem Marinkom. Tokom festivala koncerte su održali i Miroslav Ilić, grupa "Apsolutno romantično" i najbolji vojvođanski tamburaši, okupljeni u Veliki tamburaški orkestar Tamburica festa pod upravom Zorana Bugarskog Brice, kojima su pjevačku podršku pružili Merima Njegomir, Danka Stojiljković, Ognjan Radivojević, Čeda Marković, Đorđe Čavić i Miša Blizanac.

Na Tamburica festu nastupali su i folklorni ansambli, održane su gastronomske manifestacije i festival vina, organizovane su likovna kolonija i arheološka izložba, a kanalom Dunav-Tisa-Dunav festival je posjetila regata "Voda Vojvodine".

Na festivalu je, prema riječima predsjednika organizacionog odbora Jovana Pejčića, bilo oko 60.000 posjetilaca iz svih zemalja u regionu.

"Tamburicom smo i ove godine promovisali kulturu i tradiciju Vojvodine i Srbije i donijeli dašak običaja drugih zemalja", kaže Pejčić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop