• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je zajedničko Pikasu i Kleu?

U Muzeju "Paul Klee" u Bernu otvorena je izložba koja se bavi paralelama između stvaralaštva tog slikara i Pabla Pikasa.

 Šta je zajedničko Pikasu i Kleu? Izvor: MONDO

Dvojica umjetnika upoznali su se 1933, kada je Kle sa grupom umjetnika posjetio pariski atelje svog španskog kolege. Drugi susret desio se 1937, u ateljeu njemačko-švajcarskog slikara u Bernu.

Više od 70 godina kasnije, više od 180 eksponata na izložbi "Kle upoznaje Pikasa", koja će trajati do 26. septembra, otkriva sličnosti u stvaralaštvu dvojice divova moderne umjetnosti.

I prije nego što su se upoznali, Kle i Pikaso bavili su se na svojim slikama sličnim temama, o čemu svjedoče Kleova slika "Lutka sa ljubičastim banderiljama" i Pikasov čuveni "Arlekin na crvenoj
podlozi".

Izložba svjedoči o tome u kolikoj je mjeri Pikaso obilježio Kleovo stvaralaštvo, što ilustruje i slika "Počast Pikasu".

Kle je preuzimao elemente Pikasovog stila, istovremeno se razlikujući od Španca i oscilirajući između divljenja i ironije.

U Bernu je izloženo više skica za čuvene Kleove crteže nalik na dječije na kojima je prikazano stvorenje koja liči na veliko goveče i koji na ironičan način podsjećaju na Pikasovog "Minotaura".

Na velikom broju Kleovih portreta, primjetne su i drugi elementi omiljeni Pikasu - asimetrija lica ili iskolačene oči, koje je Kle koristio na sopstveni način, uključujući blaže crte lica.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop