• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoreni "Petrovdanski dani"

Održavanjem časa istorije u Kulturnom centru i prikazivanjem dokumentarnog filma "Zločin bez kazne", otvorena je tradicionalna kulturno-memorijalna manifestacija "Petrovdanski dani".

 Otvoreni "Petrovdanski dani" Izvor: MONDO

Manifestacija, koja je počela sinoć, održava u znak sjećanja na 69 ubijenih i 20 nestalih srpskih civila i vojnika na Petrovdan, 12. jula 1992. godine u srebreničkim selima Zalazje i Sase, te Zagonima i Biljači u bratunačkoj opštini.

Predsjednik Boračke organizacije iz Srebrenice Gojko Simić podsjetio je da su muslimanske jedinice iz Srebrenice počele izvoditi organizovane oružane napade na srpska sela na Đurđevdan, 6. maja 1992. godine napadom na selo Gniona, gdje su ubili dva starca, od kojih je jedan bio slijep.

Etničko češćenje srpskog naroda vršili su sve do kraja januara 1993. godine, do kada je ubijeno 550 Srba.

"Od oko 9 000 Srba, koliko ih je živilo na području srebreničke opštine, samo njih 860 ostalo je u svojim kućama u četiri sela pored Drine u koja muslimanske snage nisu uspjele ući i popaliti ih", rekao je Simić.

On je istakao da su najžešći napadi na srpska sela izvođeni na velike srpske praznike Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan, Božić...

Simić je naglasio da niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Srebrenici i cijeloj regiji Birač gdje je poginulo 3 267 srpskih vojnika i civila i dodao da Boračka organizacija neće odustati od traženja pravde i odgovornosti zločinaca, a u toj borbi im moraju pomoći institucije Republike Srpske, za koju su dali svoje živote.

Sin poginulog borca Mladen Grujičić je rekao da su napadi na srpsko selo Zalazje počeli još od 8. juna 1992. godine, koje je palo na Petrovdan i naveo je da je, pored poginulih, toga dana nestalo 20 Srba od kojih je osam živih odvedeno u Srebrenicu gdje im se gubi trag i još nisu pronađeni, niti je neko odgovarao za njihova ubistva.

"Više od 150 srpskih civila bilo je zarobljeno u muslimanskim logorima u Srebrenici gdje su mučeni i ubijani, a posebno se ističe logor Pilićarnik u Gornjim Potočarima gdje su u nepodnošljivim uslovima bili zatvoreni i mučeni svi stanovnici srpskog sela Čumavići", podsjetio je sekretar Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale.

Pred prikazivanje dokumentarnog filma "Zločin bez kazne" koji svjedoči o strahotama i srpskim stradanjima i mučenjima u srebreničkoj opštini, sekretar Boračke organizacije iz ovog mjesta Miloš Milovanović je rekao da je teško i potresno sve ovo gledati i slušati, ali da je to jedini način da se čuje glas i o zločinima koje su muslimanske snage počinile nad srpskim narodom.

Danas je na programu "Petrovdanskih dana" početak trodnevnog revijalnog turnira u malom fudbalu.

Ova manifestacija će se završiti na Petrovdan, 12. jula, kada će se u organizaciji Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Republike Srpske služiti parastos za sve nastradale Srbe iz regije Birač na Vojničkom groblju u Bratuncu, a u Srebrenici održati duhovna akademija i prikazati dokumentarni film "Dosije Srebrenica" koji govori o velikim srpskim stradanjima u srednjem Podrinju.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop