• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema novca, gase najstariju pozorišnu manifestaciju!

Međunarodni festival malih scena "Monodrama Srpske" u Istočnom Novom Sarajevu će, zbog nedostatka sredstava, biti ugašen.

 Nema novca, gase najstariju pozorišnu manifestaciju! Izvor: MONDO

"Monodrama" je pozorišna manifestacija sa najdužom tradicijom u RS.

"Umjesto da ove godine u decembru održimo petnaesti, jubilarni Festival, ova prestižna dramska manifestacija će se ugasiti, jer su lokalna zajednica i resorna ministarstva odlučili da izdvoje samo minimalna sredstva za njegovu realizaciju" - izjavio je danas Srni direktor Festivala Nedeljko Zelenović.On je pojasnio da je ovaj projekat Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske odlučilo da finansira sa samo 2.000 KM, Grad Istočno Sarajevo sa 8.000 KM, a opština Istočno Novo Sarajevo, u čijem se Kulturnom centru Festival i održava, sa 5.000 KM.

"Godinama smo projekte Festivala upućivali na konkurse Ministarstva civilnih poslova BiH, ali nikada nismo dobili ni jednu jedinu marku" - naglašava Zelenović.
 Prema njegovim riječima, sa predviđenim sredstvima za ovu manifestaciju "ne može se čestito finansirati ni igranje dvije-tri pozorišne predstave, a kamoli devet - koliko je uobičajeno za ovaj festival".

Na prethodnim festivalima igrano je po pet kamernih pozorišnih predstava i po četiri monodrame, a Stručni žiri je dodjeljivao nagrade za najbolju kamernu predstavu i najbolju monodramu, te nagrade za najbolju glumicu i najboljeg glumca Festivala.

 "Na festivalima su do sada učestvovala sva značajnija pozorišta i vrhunski glumci iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH, a ove godine nadali smo se da ćemo ugostiti i jedno zagrebačko pozorište, te tako Festival proširiti bar na prostor bivših jugoslovenskih republika" - objašnjava Zelenović.On nije krio razočarenje i ogorčenje zbog činjenice da se kulturne manifestacije u drugim gradovima "finansiraju maksimalnim iznosima, pa i koncerti raznih novokomponovanih estradnih zvijezda, za čiji se nastup izdvajaju i stotine hiljada maraka".
"Nažalost, mi se u Istočnom Sarajevu mučimo sa minimalnim izdvajanjima za kulturu, a slične pozorišne manifestacije sa čak i nižim rejtingom u Banjaluci finansiraju se iz budžeta Vlade RS sa dvadeset ili trideset puta višim finansijskim iznosima", naveo je Zelenović.

Prema njegovim riječima, i Skupština grada Istočno Sarajevo, kao ni Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Ministarstvo civilnih poslova BiH ostali su "gluvi" na sve apele i vapaje za pomoć, neophodnu za očuvanje Međunarodnog festivala malih scena - monodrama Srpske. "Međunarodni festival malih scena - monodrama Srpske" započet je kao "Festival jednog glumca" 1995. godine u tadašnjoj opštini Hadžići, u nekadašnjem Srpskom Sarajevu.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop