• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronašli grobnicu kralja naroda Maja

Arheolozi pronašali u Gvatemali grobnicu kralja naroda Maja prepunu rezbarija u kamenu, keramike ali i kostiju djece, piše "Dejli telegraf".

 Pronašli grobnicu kralja naroda Maja Izvor: MONDO

Grobnica je otkrivena na lokalitetu El Zoz   na sjeveru Gvatemale, u prašumskom regionu Peten u maju, ali su podaci o ovome tek sada objavljeni.

Vjeruje se da grobnica datira od 300. do 600. godine nove ere i nalazi se ispod piramie El Dijablo u gradu El Zoz.

Dobro sačuvana grobnica površine tri metra  sa jedan metar uspjela je da "konzervira" tekstil, drvenu rezbariju kao i žutu i crvenu keramiku ukrašenu motivima  ribe i divlje svinje.

"Ovo je kao neko utvrđenje u kome su odlagali svoje bogatstvo i tekstil kao i trgovačke predmete i to je stvarno iznenađujuće", kaže Stiven Hjuston, rukovodilac iskopavanja na  lokaciji El Zoz.

Tim  je istraživao  lokaciju kada su naišli na veliki broj dubljih posuda kao zdjela u kojima su bili ostaci ljudskih zuba i prstiju.

Nakon dubljeg iskopavanja naišli su na pravu "eksploziju" boja - crvenu, zelenu i žutu, koje su se širile u svim pravcima.
"Odaja je tako dobro sačuvana i skoro hermetički zatvorena više od 1 600 godina da skoro nimalo vazduha i vode nije u nju ušlo", rekao je Hjuston.

Gvatemala  je bogata piramidama i ruševinama stare majanske civilizacije koja je dostigla vrhunac između 250. i 900. godine nove ere  i pokrivala je teritoriju  od današnjeg Hondurasa do centralnog Meksika.

Arheolozi kažu da su iskopavanjea na lokalitetu El Zoz /što na nekoliko majanskih dijalekata znači šišmiš/ pružila novi uvid u obredne rituale Maja.

Adolescenti su često žrtvovani tokom sahrane kraljeva Maja, ali u ovom slučaju arheolozi su pronašli i kosti djece stare oko 12 mjeseci.Utvrđeno je, takođe, da je kralj sahranjen u ritualnom kostimu za igru uhrašenu školjkama i žadom.

 El Zoz se nalazi u blizini većih šumom pokrivenih ruševina Tikal, koje su popularna turistička destinacija Amerikanaca.Kao i mnoge druge arheološke lokacije u Gvatemali i ovoj prijeti opasnost od lopova i  krijumčara, ali i  dilera drogom. (Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop