• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučna ekspedicija na olupini "Titanika"

Ostaci najčuvenije brodske olupine na svijetu, luksuznog "Titanika" koji se od 1912. nalazi na dnu sjevernog Atlantika, trebalo bi uskoro da budu virtuelno dostupni javnosti.

  Naučna ekspedicija na olupini "Titanika" Izvor: MONDO

Trodimenzionalnu mapu "Titanik" i detaljna istraživanja olupine i umjetničkih predmeta na njemu će uraditi tim naučnika koji će 18. avgusta krenuti u 20.dnevnu ekspediciju, javila je agencija AP.

Prvi put ćemo pristupiti "Titaniku" kao arheološkom nalazištu, izjavio je vođa naučnog tima naučnik Dejvid Galo, naglasivši da će se pažnja posvetiti stanju u kakvom se olupina i umjetnine na njemu nalaze i zaštiti legata.

Ekspedicija neće prikupljati umjetničke predmete potopljene s "Titanikom", ali će detaljno istražiti i popisati sve što bude nađeno na mjestu, promjera tri puta pet kilometara, koje je na dubini od više od četiri kilometra.

Veruje se da se tu nalazi nekoliko stotina hiljada vrijednih predmeta, a postoji spisak od oko 5.500 umjetnina koje bi, ukoliko se razriješi pitanje vlasništva, vrijedele na tržištu oko 110,9 miliona dolara.

Američki sudija za pomorsko pravo Rebeka Bič Smit, koja predsjedava sudskim vijećem koje u Virdžiniji raspravlja o vlasništvu nad "Titanikom", smatra da se radi o "međunarodnom blagu".

Ekspedicija na "Titanik", koja će krenuti iz luke Sent Džon na Njufaundlendu, biće prva poslije 2004. godine, a organizuju je zajedno kompanija "RMS Titanik Inc" , koja ima ekskluzivno pravo nad olupinom , i Okeanografski institut "Vuds Houl" iz Masačusetsa.

"Titanik" je potonuo 15. aprila 1912. na prvom putovanju na koji je krenuo iz britanske luke Sautemptona ka obali SAD. Na brodu je bilo 2.240 putnika.

Brod koji je važio za "čudo tehnike", udario je u ledeni brijeg, brzo se prepolovio i potonuo, odnoseći u smrt 1.522 putnika i članova posade, među kojima je bio i konstruktor Tomas Endruz.

Potonuće "Titanika" je u istoriji najveća pomorska katastrofa, zbog čega je sudbina tog broda postala simbol tragičnog kraha.

Ostaci "Titanika" pronađeni su tek 1985, zahvaljujući stručnoj međunarodnoj ekspediciji koju je predvodio Robert Balard.


(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop