• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skulptura od žada otkrivena u Viminacijumu

Tokom iskopavanja na Rimskom amfiteatru otkrivena je skulptura izvanredne izrade.

 Skulptura od žada otkrivena u Viminacijumu Izvor: MONDO

"Figura malo veća od 35 centimetara nije cijela, ali je izrađena od jednog komada žada, što ukazuje na radionicu koja je bila na tom lokalitetu", rekao je Tanjugu direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać.

Glava, niti donji dio trupa nisu očuvani, ali se vidi da je umjetnik "minuciozno radio na oblikovanju". Pošto iskopavanja intenzivno traju na tom mjestu, Korać se nada da će, možda, uspjeti da utvrde ko je bio umjetnik.

Prema njegovim riječima, u blizini figure, takođe u amfiteatru, pronađen je i bronzani orao sa pozlatom, koji je bio postavljen na dvokolicama.

"Rimski amfiteatar u Viminaciumu je jedini amfiteatar u centralnobalkanskom i jugoistočnom dijelu Evrope, fascinantna je njegova veličina i stepen očuvanosti, očuvani zidovi su veći od pet metara", kazao je Korać i dodao da arheolozi tek dolaze do centralnog mjesta, do centralne bine, koja se nalazi na dubini većoj od 18 metara od površinske kote.

Prema njegovim riječima, akustika na Viminacijskom amfiteatru, koji je mogao da ugosti 12.000 gledalaca na pozorišnim i drugim predstavama, uobičajena je za rimske amfiteatre. Očuvani su cijeli kameni blokovi, čak i gvozdena osovina velikih masivnih drvenih vrata, kojima se izlazilo u arenu.

"Svakako će od nas ovde očekivati mnoga iznenađenja, poput figure od žada i bronzanog orla koji je očito bio postavljen na dvokolicama tokom određenih predstava koje su to zahtijevale, a nadam se da će tokom ljeta sreća još da nas podari novim otkrićima, tako da će amfiteatar svakim danom biti sve ljepši", smatra Korać.

Tome će doprinijeti i nagovješten dolazak stručnjaka iz Italije sa kojima je Korać nedavno razgovarao u Veroni i sa kojima će dogovoriti načine konzervacije i prezentacije amfiteatra, kako bi na najbolji način zablistao.

Viminacijum, arheološki lokalitet nedaleko od Kostolca, na prostoru rimskog vojnog logora i prijestonice provincije Gornje Mezije, nastao u prvom vijeku, na 450 hektara nedirnutog prostora krije u sebi ostatke hramova, trgova, ulica i kupatila, amfiteatra, palate, hipodroma.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop