• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kastel među najljepšim tvrđavama na Balkanu VIDEO

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

U Banjaluci je danas predstavljen projekat pod nazivom "Creative History Balcan Tour" kome je za cilj promocija balkanskih tvrđava, među kojima je i naš Kastel.

 Kastel među najljepšim tvrđavama na Balkanu VIDEO Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Realizacijom projekta koji organizuje fondacija EXIT Kastel će postati vidljiviji za sve turiste koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno nasljeđe Balkana.

U okviru ovog poduhvata, podržanog od strane Evropske unije i Savjeta za regionalnu saradnju biće predstavljene četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje: Tvrđavu Kastel u Banjaluci u Bosni i Hercegovini; budvanski Stari grad u Crnoj Gori; Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu u Srbiji; i Tvrđavu Rozafa u Skadru u Albaniji.

Fotografiši Kastel, osvoji nagradu!

Kako bi se podigla svijest o važnosti i veličanstvenosti nevedenih tvrđava, EXIT fondacija objavljuje foto konkurs i poziva sve zaljubljenike u fotografiju da učestvuju u promociji ovih kulturno-istorijskih spomenika. Najbolje fotografije će biti objavljene na internet platformi CHBT projekta i na Exitovim društvenim mrežama, dok će pobjednici konkursa osvojiti vrijedne novčane nagrade. Više informacija o konkursu možete pronaći na creativehistorybalkans.com

"Grad Banjaluka je prepoznao važnost ovog projekta u konktekstu promocije kulturno - istorijskog nasljeđa. Svjesni smo toga koliko je Exit doprinio očuvanju i promociji Petrovaradinske tvrđave, pa smootud veoma zadovoljni mogućnošću koja nam je pružena - da predstavimo Banjaluku i Kastel na najljepši način kroz kanale Fondacije EXIT", kazala je šefica Odsjeka za međunarodnu i regionalnu saradnju i protokola gradonačelnika grada Banjaluke Dijana Grbić.

Milica Đilas iz Fondacije EXIT kaže da je cilj projekta ujedinjenje regiona u očuvanju kulturne baštine.

"Exit brine o tvrđavama, jer smo upućeni na njih, a i festival se održava na petrovaradinskoj tvrđavi. Zato želimo da ujedinimo region u očuvanju kulturne baštine na Balkanu i da ove četiri tvrđave kroz CHBT približimo savremenom turisti. Kako ni jedna od četiri pomenute tvrđave nema posebnu internet prezentaciju, mi smo preduzeli taj primarni korak i napravili internet stranicu. Projekat će nastaviti da se razvija uz podršku lokalne zajednice, a na zadovoljstvo turista koji će se, sigurni smo, vraćati", kazala je.

Predstavljanju projekta prisustvovao je i direktor fondacije Evropska prestonica kulture Banja Luka 2024 Marko Biblija.

„Učešće u platfomi Creative History Balkans Tour je izuzetna prilika i korak ka široj promociji tvrđave Kastel i grada Banjaluka, pogotovo u kontekstu uvezivanja kroz mrežu gradova koje ova platforma pruža, a sve u cilju jačanja potencijala koji tvrđave imaju u kontekstu razvijanja kulture, turizma i, na kraju krajeva, identiteta grada“, rekao je Bilbija.

Pogledajte video u kome je prikazan banjalučki Kastel, a prezentacija vas čeka na OVOM LINKU.

-
Izvor: YouTube/EXIT

Prisutnima je na promociji  projekta „Creative History Balkans Tour“ prikazan novi pristup afirmisanja banjalučkog Kastela, jednog od najvažnijih i najznamenitijih utvrđenja na Balkanu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop