• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven spomenik Šabanu Bajramoviću

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i gradonačelnik Niša Miloš Simonović otkrili su na niškom keju spomenik Šabanu Bajramoviću.

 Otkriven spomenik Šabanu Bajramoviću Izvor: MONDO

"Spomenik je tačka dodira između Šabanovog vremena i onog koje dolazi, a na niškoj i srpskoj kulturi je da taj trag sačuvaju", rekao je Bradić poslije otkrivanja spomenika "kralju romske pjesme".

Bradić je kazao da je "Šaban uspio da napravi tu paradigmu između lokalnog i svjetskog koncepta" u drugačijem shvatanju tradicionalne muzike i zato je njegovo mjesto važno u kuturi Srbije, ali u svjetskim okvirima.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović zahvalio je svima koji su podržali ovu inicijativu, a onima koji su je osporavali poručio da će vrijeme koje dolazi pokazati koliko nisu bili u pravu.

Otkrivanju spomenika prisustvovala je Šabanova supruga Milica, njegov najstariji zet Ljubiša Jovanović i unuka Marija  Asanović.

Milica je rekla novinarima da je prezadovoljna mjestom na kome se spomenik nalazi i da je uzbuđena zbog velikog broja ljudi koji su došli.

Ljubiša je iz Danske donio Šabanove stvari - tabakeru, jednu gitaru i njegova odijela - i sve će to, kako je najavio, biti izloženo u Tvrđavi tokom održavanja džez festivala "Nišvil", koji je prvi pokrenuo inicijativu za otkrivanje spomnika "kralju romske pjesme".

Milica i Ljubiša su na spomenik položili vijenac sa 100 bijelih ruža.

Podizanje spomenika pomogli su svojim prilozima reditelj Goran Paskaljević, ministar Bradić, muzičar Goran Bregović, gradonačelnik Simonović, bivši premijer Zoran Živković, glumac Ljubiša Samardžić, estradna umjetnica Esma Redžepova i Mirko Miljuš.

Reditelj Goran Paskaljević rekao je novinarima da je "Šaban bio na svoju ruku, ali da su svi umjetnici pomalo takvi i da je ostavio veličanstveno djelo u svjetskim razmjerama".

On je rekao da je bio zagovornik da se spomenik nalazi bliže centru  grada, da je kej lijepo mjesto, ali da se boji da bi spomenik mogao da ošteti neko ko nije dobronamjeran.

Bivši premijer Zoran Živković rekao je da u gradu nema  negativnog raspoloženja i "da bi spomenik mogao da ošteti samo idiot i budala", a da niko normalan ne može biti protiv umjetnosti.

Spomenik je djelo vajara Vladimira Ašanina, koji je Tanjugu rekao da je optimalno vrijeme za njegovu izradu bilo između šest i  osam mjeseci, ali da je spomenik urađen za samo tri mjeseca.

Spomenik je izliven u bronzi, težak je oko 600 kilograma, visok 2,5 metara, a sa postamentom je visok ukupno tri metra.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop