• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven spomenik Šabanu Bajramoviću

Kralju romske muzike u Nišu je otkriven spomenik na nišavskom keju u okviru početka ovogodišnjeg džez festivala Nišvil.

 Otkriven spomenik Šabanu Bajramoviću Izvor: MONDO

Spomenik su otkrili ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i gradonačelnik Niša Miloš Simonović, a supruga pjevača Bajramovića, Milica Bajramović, položila je cvijeće - 100 bijelih ruža na postament spomenika.

Spomenik, rad vajara Vladana Ašanina, predstavlja Bajramovića u prirodnoj veličini sa mikrofonom u ruci, a prije otkrivanja bio je pokriven belim platnom ali i čergom, jednim od obilježja Roma.

Spomenik je urađen, na inicijativu Nišvil džez festivala uz finansijsku pomoć prijatleja Šabana, a među prijateljima koji su finansirali izgradnju spomenika su reditelj Goran Paskaljević, glumac Ljubiša Samardžić, muzičar Goran Bregović, bivši premijer Zoran Živković, gradonačelnik Simonović, pjevačica Esma Redžepova i drugi.

Muzičari koji će od četvrtka uveče nastupati na Nišvilu ali i muzičari koji su pratili Bajramovića na nastupima, izveli su nekoliko njegovih pjesama kao i kompozicije posvećene Bajramoviću.

Nakon otkrivanja spomenika, prijatelji Bajramovića, organizatori Nišvila, gosti i muzičari sa festivala i romska djeca slikali su se ispred spomenika po uzoru na fotografiju "Veličanstven dan u Harlemu" iz 1958. godine na kojoj su najpoznatiji džezeri tog vremena.

"Spomenik je tačka dodira između Šabanovog vremena i onog koje dolazi, a na niškoj i srpskoj kulturi je da taj trag sačuvaju", rekao je Bradić i dodao da bi se bez mnogih muzičara moglo ali ne i bez Bajramovića.

"Šaban je dao muzici, kulturi Nišu, Srbiji i svetu nešto po čemu su i muzika i kultura i Srbija i svijet drugačiji", rekao je Bradić.

Gradonačelnik Simonović zahvalio je svima koji su podržali ovu inicijativu, a onima koji su je osporavali poručio da će vrijeme koje dolazi pokazati koliko nisu bili u pravu.

Supruga pokojnog pjevača je rekla novinarima da je prezadovoljna mjestom na kome se spomenik nalazi i da je uzbuđena zbog velikog broja ljudi koji su došli.

Reditelj Goran Paskaljević rekao je novinarima da je "Šaban bio na svoju ruku, ali da su svi umjetnici pomalo takvi i da je ostavio veličanstveno djelo u svjetskim razmjerama".

"Više bih volio da mu je spomenik u samom centru grada kao što je to u Evropi, ovdje je malo sa strane, lijepo je mjesto ali bojim da bi spomenik mogao da bude oštećen jer se ovdje skupljaju skinhedsi", rekao je Paskaljević.

Bivši premijer Zoran Živković rekao je da u gradu nema negativnog raspoloženja i da bi "spomenik mogao da ošteti samo neko ko je idiot i budala".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop