• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo 45. Kočićev zbor

Otvaranjem likovnog saborovanja "Zmijanje 2010" u Bronzanom Majdanu kod Banjaluke zvanično je počela manifestacija 45. Kočićevog zbora.

 Počeo 45. Kočićev zbor Izvor: MONDO

Nedeljko Čubrilović, predsjednik zavičajnog društva "Zmijanje" koje je organizator sedmodnevne likovne kolonije, rekao je da je prijavljeno učešće 18 umjetnika iz Republike Srpske (RS), Srbije i Crne Gore.

"Kao novinu za ovaj 45. Kočićev zbor obezbijedili smo i učešće književnika iz desetak evropskih zemalja, koji će učestvovati na književnim večerima, svečanoj akademiji i na samom zboru", najavio je Čubrilović i dodao da će, između ostalih, učestvovati i književnici iz Rusije, Danske i Slovenije.

Čubrilović je istakao da ukupna planirana sredstva za sve troškove Kočićevog zbora iznose 70.000 KM, od čega će se dio prikupiti na samom zboru, dok grad Banjaluka i Vlada RS učestvuju simbolično sa nekoliko hiljada KM.

Stručni rukovodilac i učesnik likovnog saborovanja Zdravko Krulj rekao je da se ono već devet puta održavalo na Manjači, a zavičajno društvo "Zmijanje" ga sada prvi put održava u Bronzanom Majdanu.

"Ovo nije klasična kolonija, neće se raditi samo slike, već i video art i umjetničke fotografije, a kao gosti nam dolaze i mnogi pjesnici", rekao je Krulj i najavio da će izložba i ove godine biti bogata, te da očekuje najmanje 20 slika.

On je dodao da će po završetku saborovanja biti organizovana izložba 22. avgusta u Banskom dvoru u Banjaluci.

Ovogodišnji 45. Kočićev zbor trajaće do 29. avgusta, a obuhvataće 24 kulturna sadržaja, od čega 11 književnih i dvije likovne manifestacije, te dva prijema i devet polaganja vijenaca.

Kulturni događaji će se održavati u Kočićevom rodnom mjestu Stričići, Oštroj Luci, Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Bronzanom Majdanu i Beogradu, a svečano otvaranje je 22. avgusta u Kulturnom centru Banski dvor Banjaluka.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop