• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je bio pravi Kvazimodo?

Britanski arhivist Ejdrijen Glu vjeruje da je pronašao osobu koja je poslužila Viktoru Igou kao inspiracija za lik Kvazimoda.

 Ko je bio pravi Kvazimodo? Izvor: MONDO

Glu, koji radi u arhivu londonske Tejt galerije, proučavao je pozamašnu autobiografiju Henrija Sibsona, britanskog vajara iz 19. vijeka, kada je naišao na dio u kom se spominje izvjesni Francuz čiji je nadimak bio "grbavac", prenosi Rojters.

Sibson je početkom 19. vijeka bio angažovan na obnovi skulptura Bogorodične crkve u Parizu, oštećene u Francuskoj revoluciji, kada je upoznao klesara Tražana.

Sibson navodi da je Tražan radio za državnog vajara čijeg se imena ne sjeća koji je imao grbu na leđima i bio nedruželjubiv.

Glu je odmah shvatio da je naišao na nešto važno: "To je bilo kao da ste zavirili u Tutankamonovu grobnicu i ugledali nešto što vam je privuklo pažnju".

Glu ističe da su francuske zanatlije koje Sibson opisuje u svojoj biografiji radili u istom dijelu Pariza u kojem je Igo živeo početkom 19. vijeka. Imajući u vidu njegovo interesovanje za obnovu Notr Dam, slavni pisac je možda vidio, pa čak i upoznao Tražana i njegovog grbavog poslodavca.

U to vrijeme Igo je pisao svoj slavni roman. Osim toga, u ranoj verziji "Jadnika" glavni lik zove se Žan Tražan, što je Igo kasnije promijenio u Žan Valžan.

Gluu je sada preostalo da otkrije pravo ime grbavca, što je on obećao i da će pokušati da učini.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop