• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzej RS dobija novu zgradu

Muzej Republike Srpske (RS) dobiće novu zgradu povodom osam decenija svog postojanja, najavio je Nebojša Radmanović.

 Muzej RS dobija novu zgradu Izvor: MONDO

Radmanović je član Predsjedništva BiH iz RS i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 80 godina od postojanja ovog muzeja.

Na današnjoj sjednici Odbora sa upravom Muzeja usvojena je Odluka o pokretanju inicijative za izgradnju nove muzejske zgrade i program proslave dana Muzeja RS, čije će se završne manifestacije održati 22, 23. i 24. septembra, rekao je Radmanović.

"Organizacioni odbor sa upravom Muzeja radi zajedno više od pola godina na koncipiranju veoma zahtjevnog programa obilježavanja jubileja, a dalja operativa vezana je za grad Banjaluku i Ministarstvo prosvjete i kulture RS", rekao je Radmanović.

On je dodao da bi Muzej RS trebao u jednom ozbiljnijem objektu pokazati svo blago sa ovih prostora, koje se prikupljalo ne samo proteklih 80 godina, već i mnogo ranije.

"Muzej je sam napravio prijedlog sredstava i sa relativno skromnim izdvajanjem urađen je ogroman posao. Finansiranje muzeja je redovno i dodatak iz Vlade RS i Ministarstva civilnih poslova BiH su bili dovoljni da se napravi velika manifestacija", istakao je Radmanović.

Direktor Muzeja Nada Puvačić rekla je da će program obilježavanja 80 godina od postojanja Muzeja RS, između ostalog, obuhvatati objavljivanje publikacije "80 godina Muzeja", vodiča kroz muzeje, te izložbu "Vrbaska banovina", a do kraja godine biće priređena publikacija "Dijete i škola", konzervatorski dosije i istorijska izložba "Dejtonski sporazum".

"Finansijski nam pomažu Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje nam je u prošloj godini pomoglo sa 81.000 KM, a već tri godine apliciramo za budžet Savjeta ministara BiH i ove godine smo za jubilarni program dobili pomoć od 71.000 KM", rekla je Puvačićeva.

Muzej RS osnovan je 26. septembra 1930. godine kao Muzej tadašnje Vrbaske banovine, a danas u svojoj zbirci raspolaže sa oko 35 000 eksponata i specijalizovanom muzejskom bibliotekom sa 14.500 knjiga i u skladu sa zakonskim propisima matična je institucija za sve muzeje u RS.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop