• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je čitano u vrijeme "Trećeg rajha"?

"Moja borba" Adolfa Hitlera bila je najtiražnija knjiga u vrijeme nacističke diktature, ali je manje poznato koje su bile druge najčitanije knjige.

 Šta je čitano u vrijeme "Trećeg rajha"? Izvor: MONDO

Ovo je tema istraživanja Kristijana Adama koje je kao knjigu pod naslovom "Čitanje pod Hitlerom - autori, bestseleri i čitaoci u Trećem Rajhu" objavila berlinska izdavačka kuća Galijani (Galiani).

Neprevaziđeni bestseler je, naravno, još 1925. prvi put izdata Hitlerova "Moja borba" čiji je ukupni tiraž bio premašio 12,5 miliona primeraka.

Diktatorov omiljeni pisac bio je Karl Maj, čije su priče o Vinetuu i drugim egzotičnim junacima oduševljavale i generacije prije i poslije nacizma. Tada najtiražnija knjiga Karla Maja, "Blago u srebrnom jezeru", imala je tiraž od 300.000 primeraka.

Bestselerom su se u nacističkoj Njemačkoj smatrale knjige sa tiražom od najamnje 100.000 primeraka.

Daleko iza "Moje borbe", ali ipak sa 2,6 miliona primeraka tiraža nalazila se knjiga čiji je očiti zadatak bio da podiže moral Hitlerovim vojnicima, zbirka šala pod naslovom "Tome se i dalje smejem - Vojnici pričaju vesele doživljaje".

Tiraž od preko milion primeraka imalo je, na primjer, i djelo jednog od ideologa nacizma Alfreda Rozenberga "Mitovi 20. stoljeća", kao i zbornik "Njemačka se budi - nastanak, borba i pobjeda NSDAP-a" i
savjetnik za novopečene mame "Njemačka majka i njeno prvo dijete".

U istraživanju se navodi da, uprkos raširenom mišljenju zasnovanom na događajima kao što je paljevina knjiga u Berlinu i drugim gradovima 1933. godine, književna politika u vrijeme nacista nije bila uređeni sistem, već haotična mješavina mjera različitih nadleštava.

Postojalo je najmanje 20 ureda koji su se bavili cenzurom.

Dok je, recimo, Rozenberg beletristiku nazivao "otrovom za narod", Jozef Gebels je zabavnu literaturu smatrao sve važnijom što se jasnije nazirao poraz nacističke Njemačke.

Tako se na listi bestselera našlo više knjiga popularnih i u drugim zemljama i poslije Drugog svjetskog rata.

Na primjer "Prohujalo sa vihorom" Margaret Mičel sa tiražom od 366.000 primeraka, "Vjetar, pijesak i zvijezde" Antoana Sent-Egziperija sa 135.000 i "Citadela" Arčibalda Džozefa Kronina sa 110.000 primjeraka.

Njemačke čitateljke i čitaoci su u vrijeme nacističke diktature kupovali masovno još i ljubavne doktorske romane, ratnu literaturu i biografije poznatih Nijemaca.

Ali, jedan od najneobičnijih izdavačkih uspjeha sa tiražom od preko 250.000 primeraka bila je vjerovatno knjiga "Čovjek i sunce - o arijevsko-olimpijskom duhu" u kojoj se, između ostalog, daju iscrpni savjeti ne samo o kupanju u blatu, već i o skijanju i pješačenju bez odjeće.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop