• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Hram koji nestaje" ponovo na Akropolju

Poslije skoro deset godina radova, dovršena je restauracija hrama Atine Nike na Akropolju.

 "Hram koji nestaje" ponovo na Akropolju Izvor: MONDO

Vođa projekta Dionizija Mihalopulu rekla je da je svaka kamena ploča vraćena na poziciju koju su prije 2.400 godina odabrale arhitekte zadužene za igradnju hrama.

Uklonjen 2001. godine sa Akropolja kako bi bio restauriran, mali hram izgrađen u jonskom stilu koji je 427. prije nove ere izgradio Kalikrates, nalazi se desno od ulaza u Propileje. Zbog uklanjanja sa Akropolja, hram je poznat i kao "hram koji nestaje".

Hram Atine Nike, koji se nalazi na jugoistočnom dijelu Akropolja, bio je sveto mjesto u još u doba mikenske civilizacije, 1400. godine prije nove ere.

Oko 565. godine prije nove ere Atinjani su na tom mestu izgradili svetilište posvećeno boginji pobjednici Atini Nike koje je uništeno tokom persijske invazije 480. godine prije nove ere.

Hram koji se danas može vidjeti najverovatnije je izgrađen u Periklovo doba. Na frizu od mermera, koji se nalazi na gornjem dijelu hrama, predstavljena je grčka pobeda nad Persijancima u bici na Plateji, 479. godine pre nove ere.

Iako je izgrađen u stilu klasične grčke arhitekture, u hramu se nalaze dva otvora kroz koje se vide temelji iz mikenskog doba na kojima hram leži, namjerno ostavljeni u čast predaka iz bronzanog doba.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop