• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sahranjen glumac Rade Marković

U prisustvu velikog broja poštovalaca i kolega danas je Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu sahranjen Rade Marković (1921-2010)

 Sahranjen glumac Rade Marković Izvor: MONDO

Došli su da ga isprate studenti, kolege, prijatelji i ličnosti iz javnog i kulturnog života, među kojima i predsjednik Srbije Boris Tadić i ministar kulture Nebojša Bradić koji je, u oproštajnom govoru od velikog glumca, kazao da je Marković postao besmrtan i prije smrti.

"Svoje darove je nesebično davao generacijama studenata koje je podučavao, ali i brojnim kolegama koji su sa njim išli putem kojim se rjeđe i teže ide. Ono što Marković jeste bio mogu da stavim u dvije reči: nosilac vatre", kazao je ministar.

"Nosio je plamen u umjetnosti, magiju u pozorištu", dodao je on i podsjetio je da su različite inicijative Markovića proizišle iz njegovog velikog rada i posvećenosti glumi.

Cijenjeni glumac Petar Kralj odao je posljednju počast Markoviću govoreći stihove pjesme Laze Kostića "Međ' javom i međ' snom".

Opijelo je služio prezviter Aleksandar Lukić uz učešnje hora Crkve Svetog Marka.

Na sahrani su bili Voja Brajović, Gorica Mojović, Svetlana Ceca Bojković, Milena Dravić, Petar Kralj, Gorčin Stojanović, Ružica Sokić, Ksenija Jovanović, Toma Kuruzović, Svetozar Cvetković, Predrag Vujičić Vujke, Zoran Hamović, Cile Marinković...

Rade Marković, rođen 1921. godine u Beogradu, studirao je Tehnički a potom Filozofski fakultet u Beogradu, ali se posvetio glumi, igrajući najprije u amaterskoj grupi na Kolarcu.

U Beogradskom dramskom pozorištu igrao je više od deceniju i po, često u predstavama sa svojom suprugom Oliverom Marković. Glumio je u blizu 100 filmova.

Posljeratne generacije sjećaju ga se i kao spikera prvih izdanja "Filmskih novosti", koje su u to vrijeme bile poseban vid javnog informisanja. Bio je spiker i u mnogim kratkometražnim filmovima.

Marković je režirao dva dokumentarna filma.

Na pozorišnim daskama, gdje je ostvario blizu 200 uloga, igrao i poslije odlaska u penziju. Na premijeri pozorišnog komada "Zlatno tele" u Narodnom pozorištu Beograd, na osnovu tekstova Iljfa i Petrova, trebalo je da igra 6. oktobra. Taj komad režira njegov sin, poznati filmski i pozorišni reditelj Goran Marković.

Rade Marković je bio i profesor glume na Akademiji pozorišne umjetnosti u Novom Sadu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop