• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren 44. Bitef

Belgijski reditelj Jan Lauers otvorio je večeras u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) 44. Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef).

 Otvoren 44. Bitef Izvor: MONDO

Lauers je prije početka svoje predstave "Izabelina soba" kojom je otvoren glavni program Bitef-a, kazao da je ovaj festival "kiseonik" Beograda.

"Ove godine slogan festivala je 'tišina', a ono što prethodi miru je energija. Umjetnost je energija, a umjetnica Marina Abramović, koja je rođena u Beogradu, jednom mi je prilikom rekla da je umjetnost
kiseonik. Bitef je za ovaj grad kiseonik", ocijenio je belgijski reditelj.

On je na binu Velike scene JDP-a "Ljuba Tadić", na kojoj se premijerno izvodi njegov a predstava, izašao sa članovima svoje trupe Nidkompani i gledaoce uputio u njen sadržaj.

U popunjenoj sali među gledaocima su i ministar kulture Nebojša Bradić, predsjednica Fonda "Dr Zoran Đinđić" Ružica Đinđić i druge javne ličnosti.

U glavnom programu 44. Bitefa, koji je specifičan i po tome što nema slogan, nastupiće još devet pozorišnih trupa iz sedam zemalja.

Pored "Izabeline sobe", koju će moći da pogleda i publika u Novom Sadu, na Bitefu će biti izvedena i Lauersova predstava "Kuća jelena".

U glavni program 44. Bitefa uvrštene su i dvije domaće predstave - "Bahantkinje" Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Stafana Valdemara Holma i "Ko bi htio mamu kao moju" Dalije Aćin, u produkciji Servisa za savremeni ples "Stanica".

Veliki pozorišni i književni jubilej - 150 godina od rođenja Antona Čehova - biće obilježen predstavama "Ujka Vanja" u režiji pokojnog Jirgena Goša i izvođenju Dojčes teatra iz Berlina i "Tri sestre" Jurija Pogrebnička, u izvođenju Moskovskog teatra "Okolo".

Najavljena je i tribina na temu "Čehov u 21. veku", na kojoj će učestvovati eminetni domaći i inostrani pozorišni stvaraoci.

Za gran pri 44. Bitefa nadmetaće se i predstave "Frankenštajn projekt" Ivet biroa iz Budimpešte, u režiji Kornela Mundruca, "Tužni tropi" u izvođenju kompanije Virđilija Sijenija iz Firence, kao i predstava "T.E.O.R.E.M.A." Gžegoža Jažine iz Varšave.

Najavljena je i predstava Janeza Janše i Dušana Jovanovića "Spomenik G2", u produckiji teatra "Maska" i Mesnog gledališča iz Ljubljane.

O dobitniku gran prija Bitefa "Mira Trailović" odlučivaće žiri kojim predsjedava hrvatska pozorišna umjetnica Nataša Rajković.

U žiriju će biti i pozorišna kritičarka iz Rusije Jelena Kovalska, rediteljka i dramska spisateljica iz Rumunije Đanina Karbunariju, glumac Damjan Kecojević i reditelj Bojan Đorđev.

I ove godine biće održan prateći programi "Šoukejs", "Bitef polifonija" i "Bitef na filmu", kao i nekoliko izložbi i tribina.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop