• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekonstrukcija Zida plača

Osipaju se kameni blokovi na jevrejskoj svetinji

 Rekonstrukcija Zida plača Izvor: MONDO

Izraelski arheolozi primetili su da je nekoliko kamenica sa Zida plača palo u proteklim godinama. Kameni blokovi na Zidu plača u Jerusalimu se osipaju, upozorio je ove nedelje rabin Šmuel Rabinovič, zadužen za to najsvetije mesto u judaizmu.

Oštećeni blokovi, međutim, ne datiraju iz vremena drugog jevrejskog hrama, podignutog 516. godine pre Hrista, već je to manje kamenje na delu zida izgrađenog u 19. veku. Izgradnju tog dela finansirao je britanski filantrop ser Mozes Montefiore kako bi se u to vreme obnovilo svetilište.

"Originalni blokovi iz vremena drugog hrama su jaki i stabilni. Oni manji predstavljaju problem," kazao je Rabinovič, najavljujući da će restauracija početi ubrzo posle predstojećeg jevrejskog praznika Pashe da bila okončana na leto.

Stručnjaci su, reagujući na rabinovo upozorenje, odmah saopštili da nema neposredne opasnosti po vernike, koji se okupljaju ispred svetilišta.

Zid koji Jevreji zovu Zapadni zid - Hakotel hamaarivi ili jednostavno Kotel - jeste glavna izraelska turistička atrakcija. Prošle godine ga je obišlo, kako se procenjuje, pet miliona ljudi - što turista, što lokalnih vernika.

Izraelski arheolozi su primetili da je nekoliko kamenica već palo u proteklim godinama. U pukotine između njih i vernici i turisti ubacuju ceduljice s molitvama Bogu.

Zid je podignut posle drugog hrama kao potpora, mada ima i tumačenja da blokovi u osnovi datiraju još iz vremena prvog hrama, koji je izgradio kralj Solomon.

Kako obnoviti oštećene blokove - to je pitanje na koji nije lako dati verodostojan odgovor zato što se tu arheologija sukobljava s verom.

Drugi jevrejski hram su uništili Rimljani 70. godine. Iznad Zapadnog zida, u istočnom Jerusalimu, koji je jedini ostao, nalazi se mesto sveto i za Jevreje i za muslimane.

Jevreji ga zovu Brdo hrama, jer su tamo bili jevrejski hramovi, a muslimani Haram al Šarif - Uzvišeno utočište, gde se sada nalazi džamija Al Aksa, treća po važnosti u islamu.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop