• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena izložba "Vrbaska banovina 1929-1941"

Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović večeras je u Banjaluci svečano otvorio izložbu "Vrbaska banovina 1929-1941".

 Otvorena izložba "Vrbaska banovina 1929-1941" Izvor: MONDO

Ova izložba je završna manifestacija obilježavanja 80 godina postojanja Muzeja RS.

On je rekao da su Muzej i Narodno pozorište tadašnje Vrbaske banovine, koje je osnovao prvi ban Svetislav Milosavljević dale najveći podstrek kulturnom razvoju Banjaluke i da Muzej u okviru obilježavanja jubileja čitavu godinu pokazuje stvaralaštvo generacija na ovom prostoru.

"Danas ne obilježavamo samo 80 godina Muzeja RS, danas je i 80 godina kako se Banjaluka organizovano razvija u oblasti kulture i ono što imamo danas je dio te tradicije i duhovnosti koju ne smijemo zaboraviti", rekao je Radmanović, koji je i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 80 godina Muzeja RS.

On je dodao da ova izložba predstavlja spoj umjetnosti i kulturno-istorijskog nasljeđa i izrazio zahvalnost autorima i kustosima Muzeja koji su uspjeli da sadašnjim generacijama dočaraju kako su u tom vrijeme izgledali Banjaluka i Vrbaska banovina.

"Banjaluka je prije 81 godinu prvi put postala glavni grad tadašnje Vrbaske banovine, a danas je glavni grad RS koja krupnim koracima korača ka razvijenoj evropskoj regiji", istakao je Radmanović.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da 80 godina postojanja Muzeja RS pokazuje da RS zaista pripada Evropi i da je uprava Muzeja ovom izložbom ostvarila izvanredan rezultat.

"Muzej RS treba da širom otvori svoja vrata da u njega uđe što više mladih ljudi, kako bi postali što senzitivniji prema onome što je njihova kulturna baština", poručio je Kasipović.

Otvaranju izložbe "Vrbaska banovina 1929-1941" prisustvovali su i predsjednik RS Rajko Kuzmanović, gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, predstavnici Ministarstva kulture Srbije, te potomci bana Milosavljevića - sin Petar i praunuk Aleksandar Milosavljević i autori izložbe Milica Radojčić i Janko Vračar.

Muzej RS osnovan je 26. septembra 1930. godine kao Muzej tadašnje Vrbaske banovine, a danas u svojoj zbirci raspolaže sa oko 35 000 eksponata i specijalizovanom muzejskom bibliotekom sa 14 500 knjiga.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop