• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena statua faraona Amenhotepa

Egipatski arheolozi otkrili su dvostruku statuu egipatskog faraona Amenhotepa Trećeg koji je vladao prije oko 3.400 godina.

 Otkrivena statua faraona Amenhotepa Izvor: MONDO

Gornji dio dvostruke statue od krečnjaka dimenzija 1,3 sa 0,95 metara otkriven je u Kom el Hitanu, mjestu faraonovog pogrebnog hrama u Luksoru.

Statua prikazuje Amenhotepa Trećeg sa dvostrukom egipatskom krunom, ukrašenom ureusom, vladarskim simbolom starog Egipta u obliku zmije, kako sjedi na prestolu pored boga Amona.

Faraonov hram, jedan od najvećih na zapadnoj obali Nila u Luksoru, uglavnom je uništen, vjerovatno u poplavama, a sačuvan je samo mali dio njegovih zidova.

Arheolozi su, ipak, otkrili mnoštvo predmeta i statua, među njima i dvije statue Amenhotepa Trećeg od crnog granita, nađene u martu 2009. godine.

Amenhotep Treći je vladao u 14. veku prije nove ere, na vrhuncu egipatskog Novog kraljevstva koje se prostiralo od Nubije na jugu do Sirije na sjeveru.

(Beta/MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mihaela

I ovaj je faraon,dugo vladao Egiptom.Jako me zanima povjest Egipta,i kako su stari Egipćani živjeli,dok su vladali faraoni.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop