• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blago pronađeno u napuštenom stanu

Više od 70 godina jedan napušteni stan u Parizu skrivao je tajnu iza svojih vrata - sliku umjetnika Đovanija Boldinija, koja je nedavno prodata za 2,1 miliona evra.

 Blago pronađeno u napuštenom stanu Izvor: MONDO

Stan je bio napušten, ali zaključan, a najam uredno plaćen, te svih tih godina niko nije ni pokušavao obići stan ili ući unutra - prenosi AFP.

Vlasnica stana koji je krio tajnu o ogromnom bogatstvu, napustila je Francusku prije Drugog svjetskog rata i nikada se nije vratila. Međutim, kada je nedavno umrla u 91. godini data je dozvola da se uradi popis stvari u njenom stanu koji se nalazi u blizini crkve Trinite u Parizu.

Službenici nisu ni slutili da će iza vrata stana, ispod debelog sloja prašine, pronaći vrijedne antikvitete, te sliku italijanskog umjetnika Đovanija Boldinija iz 19. vijeka.

Ulazak u stan jedan od službenika koji je popisivao inventar opisao je poput ulaska u dvorac Trnoružice, jer sve je izgledalo upravo tako kao da je vrijeme stalo 1900. godine, prenosi portal "Sarajevo iks".

"Osjetio se miris ustajale prašine. Hodali smo ispod visokih drvenih stropova, tu se nalazila stara peć za drva, u kuhinji se isticao kameni sudoper, a svugdje su bile igračke Mikija Mausa, koje datiraju od prije rata", rekao je Olivije Šopen, koji je i otkrio vrijedne starine.

On je ispričao i to da se u stanu nalazi i nevjerovatno lijepi toaletni stolić, međutim, kako je rekao, srce mu je zaigralo kada je ugledao "magičnu" sliku žene u ružičastoj večernjoj haljini.

Ispostavilo se da slika pripada slavnom umjetniku Boldiniju, a njegova muza je bila lijepa Francuskinja Marta de Florian, baka žene koja je napustila stan, ostavivši ogromno bogatstvo skriveno iza vrata punih 70 godina.

Marta de Florian je bila glumica sa dugim popisom obožavalaca, a to dokazuju i pisma koja su pronađena u stanu, uvezana vrpcom. Navodno, jedan od njenih obožavatelja je bio i 72. premijer Francuske Žorž Klemanso, ali i sam umjetnik Boldini.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop