• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spomenik Džonu Lenonu u Liverpulu

U Liverpulu je danas otkriven spomenik Džonu Lenonu u okviru obilježavanja 70. godina od rođenja muzičke rok legende.

 Spomenik Džonu Lenonu u Liverpulu Izvor: MONDO

Ceremonija, kojoj je prisustvovao Lenonov sin Džulijen i njegova prva supruga Sintija, održana je u parku koji gleda na rijeku Mersi u gradu u kome su pjevač i tekstopisac i njegovi drugovi iz benda "Bitlsi" počeli svoju karijeru.

Ovo je bio jedan od brojnih planiranih događaja proslave Lenonovog rođendana, 30 godina nakon što je ubijen ispred svog stana na Menhetnu u decembru 1980. godine.

"Došli smo ovdje da odamo poštu mom ocu, da se molimo za mir i da se zahvalimo svima vama i svima koji učestvuju u današnjim proslavama", rekao je Džulijen Lenon.

Njegova 71-godišnja majka Sintija, koja je upoznala Lenona na Art koledžu u Liverpulu, rekla je da ljudi ne trebaju da ga žale i oplakuju, već da slave njegov život.

"Uživajte u njegovoj muzici slavite njegov život", rekla je ona.

Spomenik koji je dizajnirao američki umjetnik Loren Voier, a naručila američka umjetnička organizacija Globalna mirovna inicijativa sastoji se od globusa iznad kojeg su simboli mira i muzike u više.

Iznad globusa su dvije ruke ispružene prema nebu, golubovi mira, klavijatura i bijelo pero, za koje je Džulijen Lenon rekao da je simbol duha njegovog oca.

Otkrivanjem spomenika počinje dvomjesečno obilježavanja "Lenonovog života" u Liverpulu, od godišnjice rođenja 9. oktobra do godišnjice smrti 8. decembra.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop