• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena nepoznata civilizacija

Tragovi nepoznate civilizacije koja je u bronzanom dobu živjela u planinama Kavkaza, otkriveni su zahvaljujući fotografijama iz vazduha snimljenim prije 40 godina

 Otkrivena nepoznata civilizacija Izvor: MONDO

"Otkrili smo civilizaciju koja potiče iz perioda između 14. i 16. vijeka prije nove ere, u planinama južno od Kislovodska u Sjevernom Kavkazu", rekao je Andrej Belinski, šef rusko-njemačke ekspedicije koja je proteklih pet godina istraživala to područje.

Temelji od kamena na 200 lokaliteta "očigledno su građeni po arhitektonskom planu", rekao je arheolog.

Područje u kojem je živjela novootkrivena civilizavija prostire se između rijeke Kuban na zapadu i Nalčika na istoku, na visini između 1.200 i 2.400 metara.

Oblik predmeta od bronze nađenih u tom području omogućuje povezivanje te civilizacije sa jednom iz Kubana otkrivenom krajem 19. vijeka.

Član ekspedicije Dmitrij Korobov rekao je da su crno-bijele fotografije sačinjene u vrijeme Sovjetskog saveza pomogle u određivanju tačnog položaja lokaliteta od kojih danas neki više nisu vidljivi.

"Znamo da je na Kavkazu u bronzanom dobu bilo toplije nego danas", rekao je Korobov objašnjavajući prisustvo naseobina na tim visinama.

Arheolozi su zaključili da je novo otkriće od izuzetnog značaja zbog velikog broja lokaliteta u istom području kao i zbog njihove odlične očuvanosti.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop