• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čistili stećke, pa ih umalo uništili

Lokalna NVO odlučila da ukloni mahovinu sa nekropola i stećaka, i na taj način ih umalo uništila.

 Čistili stećke, pa ih umalo uništili Izvor: MONDO

Komisija za zaštitu spomenika BiH uvrstila je na listu ugroženih spomenika, uz dosadašnjih 65, i nekropole sa stećcima na lokalitetu Gračani kod Konjica, te nekropolu u Vincu kod Jajca, izjavila je danas članica Komsije Amra Hadžimuhamedović.

"Lokalna nevladina organizacija u dobroj je namjeri odlučila očistiti nekropolu i stećke, ali je problem što prije toga nije urađen stručni elaborat, sa stećaka su uklonili mahovinu i patinu, i time ugrozili stećke, izloživši ih vanjskim utjicajima", rekla je Hadžimuhamedović na konferenciji za novinare nakon sjednice Komisije za zaštitu spomenika BiH.

Ona je naglasila da je dokazano da patina i mahovina pomažu očuvanju stećaka, tako da ih nije poželjno uklanjati, niti uopšte raditi bilo šta na nekropolama bez stručnog nadzora i prethodno urađenog elaborata,

Hadžimuhamedović je napomenula da još nije načinjena veća šteta, te da će Komisija dalje ići sa preporukama da se ne smiju izvoditi nikakvi radovi na stećcima i oko njih bez stručnog elaborata, bez obzira na dobru namjeru.

Članica Komisije za zaštitu spomenika saopštila je da je 28 novih dobara proglašeno nacionalnim spomenicima, među kojima i oficirski paviljoni u Sarajevu i zgrada Jozefa Zadika Danona, Crkva majke Božije u Olovu, vila Emeriha Paskola u Banjaluci, spomenik na Makljenu, te nekropole stećaka i stara groblja na teritoriji Konjica, Mrkovića, Foče, Jajca, Ljubuškog.

Na sjednici je donesena i odluka kojom je utvrđeno da pravoslavna Crkva rođenja presvete Bogorodice u Bosanskoj Krupi ne ispunjava kriterijume za proglašenje nacionalnim spomenikom.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop