• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzičari, uključite se: 12 mjera za unapređenje autorske scene u RS

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Grupa muzičara iz Banjaluke pokrenula je inicijativu za pokretanje javne diskusije koja bi vodila ka usvajanju mjera za podršku produkciji autorske i ozbiljne muzike u Republici Srpskoj.

 Muzičari, uključite se: 12 mjera za unapređenje autorske scene u RS Izvor: Promo/JazzPoesyCabarete

Jedan od pokretača ove inicijative, Nebojša Kuruzović iz sastava Jazz Poesy Cabaret, kaže da su osim njega i njegovog benda među inicijatorima još 15-ak banjalučkih izvođača i sastava, između ostalih Arsen Čarkić, Maja Manojlović, Sopot, Kombajn kvartet...

"Muzičari iz Banjaluke su se samoorganizovali kako bi se donijele neke konkretne mjere sa kojima možemo doći do rješavanja uslova za domaću muzičku produkciju. I prije korone stvari su jako teško funkcionisale, a korona je samo ugasila prekidač... Ne vjerujem da ćemo baš dugo ovako moći. Smatram da bez domaće produkcije ne možemo imati neki kulturni identitet.

Kreirano je 12 mjera kojima bi se unaprijedila ova oblast, a na ovaj način želimo da pružimo mogućnost umjetnicima, kao i javnosti dа daju svoje sugestije i javnu podršku. Nakon dobijenih komentara mjere će se uputiti nadležnim institucijama Republike Srpske i lokalnih zajednica", kaže za Mondo Kuruzović.

.......

12 MJERA ZA PODRŠKU PRODUKCIJI AUTORSKE I OZBILJNE MUZIKE U REPUBLICI SRPSKOJ

1. Povećati budžetske stavke na republičkom i lokalnom nivou za finansiranje autorske i ozbiljne muzike.

2. Pojednostaviti apliciranje na sredstva podrške u pravcu da se dostavljaju samo biografije i demo snimci uz minimalnu popratnu dokumentaciju. Pronaći model da umjetnici mogu predavati projekte samostalno i mimo udruženja građana. Izraditi kriterije koje će voditi ka kvalitetu muzike.

Možda će vas zanimati

3. Razmotriti mogućnost da se raspiše međunarodni konkurs za podršku izdavačima i koncertnim promoterima koji bi izdavali autorsku muziku iz RS na području čitavog regiona i bili koncertni menadžeri za grupe koje dolaze iz RS.

4. Odrediti moratorijum od godinu dana na angažovanje muzički sastava koji ne dolaze iz Republike Srpske od strane republičkih i lokalnih institucija.

5. Napraviti listu reprezentativnih muzičkih projekata i sastava koji će biti promovisani u inostranstvu putem predstavništava Republike Srpske kao i na principu razmjene sa pobratinskim gradovima i razmjena unutar same RS i BiH.

6. Usloviti finansiranje muzičkih festivala iz Budžeta RS i lokalnih zajednica učešćem određenog broja domaćih sastava.

7. Zakonski regulisati da mediji čiji su osnivači ili se finansiraju od strane Republike Srpske i lokalne zajednice imaju obavezu emitovanja najmanje 30 % muzike domaćih autora ili izvođača.

8. Izraditi digitalnu platformu za komunikaciju muzičkih sastava iz Republike Srpske sa menadžmentom kulturnih centara i koncertnih prostora u Republici Srpskoj. Iskoristiti mehanizam paralelnih veza za za proširenje ove platforme i na kulturne institucije u Srbiji.

9. Usvojiti plan za organizovane posjete učenika koncertima autorske i ozbiljne muzike u sklopu plana i programa muzičke kulture u osnovnim i srednjim školama.

10. Ukinuti taksu za javne nastupe koja se naplaćuje na lokalnom nivou za sastave koji izvode autorsku i ozbiljnu muziku.

11. Smanjiti poreze na autorske honorare za umjetnike na 10%.

12. Omogućiti pravne pretpostavke da domaći sastavi koji izvode autorsku i ozbiljnu muziku mogu besplatno ili uz minimalnu nadoknadu koristiti koncertne prostore, a da se to ne uslovljava ne naplaćivanjem karata.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Nebojši Kuruzoviću na tel. 00387 65 569 128 ili elektronsku adresu [email protected], na koju možete da uputite i sve dodatne prijedloge, sugestije ili ideje povodom navedene inicijative.

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

samozaljubljen

ono kad bi ti da ti neko samo zbog tebe sve da

Ali

Da biste izgurali te uslove morate imati autoritet, kredibilitet i niz kvalitetnih rezultata. Nije dovoljno reci samo mi smo drugaciji od kic i sund muzike dajte nam sve povlastice. Jeste, radite nesto drugo ali morate se mnogo potruditi da dostignete nivo kvaliteta i prihvatanja u narodu da biste mogli traziti to sto trazite

kebab

Ovo je lista od 12 najgorih uslova ikad izmišljenih. Najbolje da vam država plaća da ništa ne radite... Pa vi ništa i ne radite. Katastrofalna muzika, katastrofalni tekstovi. Jednom se napravi nešto kvalitetno, odna se na osnovu toga šlepa 10 godina. More marš!!!

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop