• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kusturica: Sarajlije me ne vole zbog ideologije

Reditelj Emir Kusturica izjavio je da je u njegovoj knjizi "Smrt je neprovjerena glasina" objašnjeno zašto je nepoželjan u rodnom Sarajevu.

 Kusturica: Sarajlije me ne vole zbog ideologije Izvor: MONDO

"Čitajući knjigu jasno se dolazi do spoznaje da oni koji me ne vole u Sarajevu, čine to zbog ideoloških razlika, zbog viđenja istorije kojima sam ja privržen, a oni nikako nisu. A možda ta nepodnošenja mene kao takvog dolaza i zato što sam ja, ipak, od nekih od njih malo pametniji", naveo je Kusturica na promociji knjige u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Objašnjavajući nevjerovatan uspjeh koji njegova prva knjiga doživljava u Srbiji, Kusturica kaže da je tu prevladao "statički princip".

"Među ljudima je išla priča, znali smo tu Emirovu priču iz njegovih filmova, e da vidimo sad, kako je on to napisao. A, napisao sam je teško, radeći na knjizi 15 godina", rekao je Kusturica.

Kusturica je objasnio da je stil čuvenog novinara i filmskog kritičara Bogdana Tirnanića bio presudan za način na koji je pisao knjigu.

"Tirketova ideja o spajanju trivijalnog i uzvišenog i enciklopedijskog je najprimjerenija kao uzor iz kog sam ja crpio taj i takav način pismenosti", naveo je Kusturica.

Kusturica je dodao da još nije pročitao svoju knjigu i da je uzme u šake samo kad uveče nema "ništa bolje da čita".

"Ponekad uveče uzmem svoju knjigu, pogledam prvo poglavlje, pročitam nekih četiri, pet rečenica, vidim dobro je, pa legnem da spavam", naveo je Kusturica.

Na promociji je govorio i Manojlo Vukotić, generalni direktor beogradske kompanije "Novosti", koja je izdala knjigu, koji je istakao da je za 20 dana prodato više od 40.000 primjeraka.

"Prodavati na dan 2 000 primeraka knjige u Srbiji gde narod živi sve samo ne dobro, gotovo je primer bez presedana kad su u pitanju balkankse književne prilike", smatra Vukotić.

Nadahnute besjede o knjizi "Smrt je neprovjerena glasina" Emira Kusturice govorili su i poznati novosadski književnici Pero Zubac i Miro Vuksanović.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop