Ljubav prema Sloveniji kreće iz stomaka...
Sredinom januara Mondo je u organizaciji “MGM Media Optima” i Turističke organizacije Slovenije obišao neke od najatraktivnijih slovenačkih mjesta i uvjerili smo se u odlična skijališta, ljepotu jezera i sadržajnost brojnih hotela i drugih smještajnih kapaciteta.
Ipak, poseban utisak ostavio nam je gastro segment, vrhunska vina, inovativni specijaliteti, ukusna hrana, te ljubaznost i profesionalnost domaćina i ugostitelja.
Izvor: Brankica Spasenić, mondo.baUvjerili smo se da je Slovenija zasluženo dobila status evropske gastronomske destinacije za 2021. godinu, a sa ovim nivoom nacionalne kuhinje, nema sumnje da će tu titulu opravdati.
Naše putovanje krenulo je od mariborskog Pohorja, a ako se ikada odlučite za skijanje ili neki drugi sportski sadržaj na ovom području, ne propustite ručak u “Koči”. Tamo prave bogatu čorbu od gljiva “gobovu čorbu” i služe je uz prilog smjese heljdinog brašna i čvaraka sa pavlakom.
Turističko-novinarski obilazak nastavili smo u Mariboru, gdje smo posjetili Kuću stare loze (Hiša stare trte) gdje se nalazi najstarija vinova loza na svijetu, stara preko 400 godina, a koja je upisana u Ginisovu knjigu rekorda.
Izvor: Brankica Spasenić, mondo.baOd nje se prave vina koja nisu za prodaju, nego se poklanjanju uglednim ličnostima, pa su svoju bocu, između ostalih, dobili kraljica Elizabeta i Bred Pit. Od potomaka najstarije loze, prave se vina koja idu na tržište i zauzimaju posebno mjesto u domaćoj i međunarodnoj vinskoj kulturi.
Vodiči ističu da se u Mariboru sve vezuje uz vino koje se provlači kroz sve priče o njegovom razvoju. Karakteristično je da ovaj grad sa oko 100.000 stanovnika živi prilično mirnim životom. Na ulicama je uveče moguće sresti tek ponekog prolaznika, a dva su glavna razloga. Prvi je što veliki broj Mariborčana svakodnevno ide raditi u Austriju, a drugi je što preferiraju kućna druženja umjesto po kafićima i lokalima.
"U Ljubljani se znaju buniti da im je nekada previše turista. Nama nije. Voljeli bismo da nam češće dođu", prokomentarisao je u jednom trenutku turistički vodič.
Izvor: Brankica Spasenić, mondo.baNije rijetkost čuti da posjetioci iz regije prokomentarišu razvoj i status Slovenije u posljednjih tridesetak godina: “kao da nikada nismo bili u istoj državi”, ali sudbina nekih tamošnjih javnih dobara i ustanova je bila vrla slična onome što smo posmatrali u svojim gradovima. Tako su, na primjer, u Mariboru potpuno uništeni impozantni gradski vinski podrumi, a finansijsku propast doživjela je čak i Biskupija gdje su potom dovedeni austrijski menadžeri da je “konsoliduju”.
Takođe, u stečaj je otišao nekadašnji Sportski centar Pohorje, gdje su neke hotele onda uzeli lokalni mještani i oživjeli ih.
"Radimo uvijek, ne predajemo se i ne dižemo ruke od ovog mjesta. Znali smo držati hotel otvorenim, a da nije bilo nijednog gosta", ispričala nam je domaćica u “Bolfenk Pohorju”.
Inače, cijene apartmana za cijelu porodicu u ovom hotelu se kreću od oko 60 do 90 evra.
Susjedni gradić Celje može se pohvaliti starim zamkom sa kojeg se pruža panoramski pogled na grad, a u njegovim zidinama može se saznati i doživjeti sve što se vezuje uz vladarsku dinastiju i celjske grofove, kroz priče o brojnim legendama i mitovima.
Nezaobilazna stanica u Celju je restoran „Stari Pisker“, gdje smo probali tartar od mozga, te neke od najboljih burgera, a recept je, tvrde domaćini, da se prave isključivo od čistog visokokvalitetnog mesa.
Kad smo kod visokokvalitetnog mesa, svakog dobrog gurmana obradovala bi obimna plata teletine ispod sača u „Lačnom Kekcu“ na Kranjskoj gori, gdje su nas domaćini poslužili i aperitivima od smreke, kao i tradicionalnim slatkim štruklama od oraha i sira.
Krajnjska gora je inače jedno od najposjećenijih skijališta na kojem smo boravili, a gdje je tokom noćnog skijanja bilo na stotine skijaša i bordera iz raznih evropskih zemalja.
Izvor: Brankica Spasenić, mondo.baVelikom posjećenošću pohvalili su se i na skijalištu Kanin koje je uprkos slabim ovogodišnjim padavinama, bilo prekriveno snijegom. Staze za iskusne skijaše počinju se spuštati sa oko 2.500 metara nadmorske visine iz srca alpskog lanca. Tokom vedrih i sunčanih dana sa ovih planinskih vrhova može se spaziti i more, što je posjetiocima poseban ugođaj.
"Skijamo do prve sedmice maja. Prošle sezone smo skijali i u junu, što je bilo posebno atraktivno, jer je bilo skijaša i u kratkim hlačama", ispričali su u Ski centru Kanin.
Nedaleko odatle je i Planica, poznata po skijaškim skokovima, organizaciji Svjetskog kupa ali i adrenalinskom zip-lineu koji dostiže brzinu od oko 80 kilometara na sat.
Izvor: Brankica Spasenić, mondo.baTurističko-novinarsku priču u Sloveniji smo zaključili, kako drugačije, nego gurmanski - posjetom jednom od najboljih slovenačkih restorana „Penzion Resje“. U tradicionalnom uređenju i retro ambijentu poslužili su nas - goveđim jezikom, čorbom od koromača, telećim biftecima i kolačima od kruške sa sladoledom.
Stoga priznajemo da je, uprkos neupitnim prirodnim i turističkim ljepotama, Mondo novinarska ljubav prema slovenačkim destinacijama, išla iz stomaka.
Pored organizacije "MGM Media Optima" i Turističke organizacije Slovenije, organizatori četverodnevnog obilaska bili su i - Maribor Pohorje, Celje, Kranjska Gora, Dolina Soče sa Kobaridom i Kaninom i Bohinj sa Vogelom. Tokom posjete su nas, pored navedenih, ugostili i “Gostilna Maribor”, hoteli “Špik i “Lek”, “Best Western” Kranjska Gora, te “Park hotel Bohinj”.