• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

2008 - godina rekorda i skandala

Pjesma Leone Luis "Bleeding Love" najbolje je prodavana pjesma ove godine sa više od 3,3 miliona primjeraka koji su legalno skinuti.

 2008 - godina rekorda i skandala Izvor: MONDO

Sve više digitalnih preuzimanja muzike, velike rock turneje, te pop zvijezde na sudovima - 2008. godina obilovala je i pozitivnim i negativnim događajima.

Bez obzira na ekonomsku recesiju, u 2008. ljubitelji muzike uspjeli su ostvariti jedan važan rekord ove godine. U decembru je kompanija Neilsen SoundScan, koja prati muzičke trendove objavila da je više od milijarde pjesama digitalno „skinuto” u proteklih 12 mjeseci.

Broj ovako preuzetih pjesama, pretekao je prodaju muzičkih albuma za više od 250 posto, obilježivši tako novi trend muzičke industrije i prelaz sa albuma na CD-ovima na prodaju pojedinačnih pjesama.

Pjesma Leone Luis "Bleeding Love" najbolje je prodavana pjesma ove godine sa više od 3,3 miliona primjeraka koji su legalno skinuti. I dok je Leona dominirala u broju prodanih pojedinačnih pjesama, Lil Vejn prodao je najviše albuma ove godine. Ovaj reper iz New Orleansa oborio je rekord star tri godine albumom The Carter III.

Izdan u junu, njegov album prvi je od 2005., i albuma The Massacre, rapera 50 Cents, koji je prodan u više od milion primjeraka u samo jednoj sedmici.

Lil Vejn dobio je i svoju nagradu kada mu je u septembru, na njegov 26. rođendan direktor njegove diskografske kuće poklonio milion dolara u gotovini. A u novembru je Lil Vejn postao prvi reper koji je nastupio na godišnjoj dodjeli Country Music nagrada.

Takodje predvodi u broju Gremi nominacija - ukupno ih ima osam. Dodjela Gremija održaće se 8. februara u Los Anđelesu.

I dok su neki muzičari uživali u trijumfima, druge je pogodila tragedija. Dženifer Hadson odlično je počela godinu. Ova Oskarom nagrađena pjevačica i glumica pojavila se u vrlo uspješnom filmu Sex and The City. Njen singl Spotlight bio je na vrhu rhythm and blues ljestvice. A onda, 24. oktobra, njena majka Darnel Donerson i brat Džejson Hudson ubijeni su u svom domu u Čikagu.

Tri dana kasnije tijelo njenog sedmogodišnjeg nećaka Juliana Kinga pronađeno je u jednom parkiranom vozilu. Vilijam Balfor, suprug njene sestre Julije, s kojim više nije živjela, optužen je za sva tri ubistva, kao i za provalu u kuću.

I dok je prodaja albuma nastavile opadati, ljubitelji muzike hrlili su da vide svoje ljubimce uživo. Muzički veterani Bon Džovi i Brus Springstin ove su godine imali najbolje turneje, dok je sastav Police sebi osigurao vrlo lijepu penziju svojim prvim javnim nastupima od 1986. godine.

Svjetska šetnja ovog benda po zaradi je postala treća najbolja turneja svih vremena, zaradivši više od 358 miliona dolara za 151 nastup. Njihov oproštajni koncert održan je 7. augusta u njujorškom Medison Skver Gardenu.

U Čikagu je 13. juna porota privela kraju jednu od najvećih sudskih drama i oslobodila optužbi R. Kelija za dječju pornografiju. Ni Keli ni navodna žrtva nisu svjedočili tokom suđenja, kojim je okončana šestogodišnja pravna bitka za ovu R&B zvijezdu.Video objavljen 2002. godine navodno prikazuje R. Kelija u seksualnom odnosu s maloljetnicom.

Bo Didli umro je 2. juna od zatajenja srca u 79. godini života. Jedan od osnivača rokenrola, ovaj muzičar iz Misisippija bio je jedini ikada po kome je jedan muzički ritam dobio ime. Njegov ritmički, ponosni vokal pojavio se decenijama prije rep stila.

U 2008., izgubili smo i glavnog pjevača sastava "Four Tops" Levija Sabsa, te dva člana Hendriksovog benda, Badija Majlsa i Miča Mičela. Oba ova bubnjara učvrstila su Džimijeva istraživanja na gitari - Badi je održavao ritam u sastavu Band of Gypsies, dok je Mič Mičel nastupao u Jimi Hendrix Experiencu.

Urednici muzičkog časopisa Bilbord imenovali su Krisa Brauna najboljim pop muzičarem 2008. godine , prenosi VoA. Ovo je drugi put da je ovoj 19-godišnjoj R&B zvijezdi dodijeljena ovakva počast. (MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop