• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zvjezdano nebo" BiH u 2008.

BiH se prošle godine mogla pohvaliti gostovanjem nekoliko muzičkih zvijezda svjetskog glasa, ali rame uz rame, stale su im i domaće snage.

 "Zvjezdano nebo" BiH u 2008. Izvor: MONDO

Svakako najveći spektakl bio je koncert britanskog pjevača Džejmsa Blanta u sarajevskoj Zetri, a s mladim pjevačem u grad na Miljacki došao je i slavni kreator Roberto Kavali.

Osim  Blanta, Sarajevo je ugostilo i člana kultnog britanskog benda "Underworld“ Darena Prajsa, kao i velika imena svetske elektronske scene Krisa Libinga i Džona Akvavivu.

Koncert Dine Merlina na sarajevskom stadionu Koševo, kao i veliki koncert Halida Bešlića u Zetri, zasigurno su obilježili 2008. godinu. Publika će pamtiti i premijeru projekta Harija Varešanovića "Moj sevdah" u Zetri, a presjek godine na izmaku ne može se napraviti bez Lake i njegovog evrovizijskog "Pokušaja". 

Elvir Laković Laka uzdrmao je region svojim evrovizijskim "Pokušajem", a bili smo i svjedoci Lakine ogromne popularnosti za vrijeme Evrovizije u Beogradu. S obzirom na komšijsko i pristrasno glasanje na ovom takmičenju, ne možemo biti nezadovoljni Lakinim desetim mjestom u konačnom plasmanu. 

Dino Merlin 19. jula na stadionu Koševo napravio je spektakl o kojem je brujao cijeli region. On je pred više od 65.000 posjetilaca priredio vrhunski muzički događaj, na kojem je promovirao svoj novi album "Ispočetka". Neprikosnoveni Merlin je jedini izvođač koji je tri puta uspio napuniti Koševo! Sjajne koncerte održao je i u Bihaću i Tuzli. 

Andrea Bočeli gostovao je u Međugorju, dok je Igi Pop u posljednji čas otkazao svoj nastup u bosanskoj prijestonici. 

Kada je o narodnjacima riječ, svakako su vrijedni pomena nastupi Halida Bešlića u Koševu, kao i Svetlane Cece Ražnatović na stadionu „Borac“ u Banjaluci.

Banja Luka se može pohvaliti sa dva tradicionalna muzička festivala – Neofestom i BALF-om, koji su i ove godine privukli veliki broj što posjetilaca, što gostio iz regiona i svijeta. Tu je i novoosnovani Jazz fest, koji je stvoren za malo avangardniju i probirljiviju publiku.  

Sarajevski Jazz fest je održan je još jednom i još jednom, uprkos problemima i nerazumijevanju gradskih vlasti postavio nove standarde i ugostio velike muzičare

Bilo je i sjanih svirki Momčila Bajagića Bajage, grupe "Film", "Bombaj štampe", nagrada "Indexi 2008"", kao i koncert "Indexi i prijatelji"... Tu je i veliki koncert godine održan u banjalučkoj Sportskoj dvorani Borik, na kome su se članovi grupa Van Gogh, Hladno pivi i Bajaga i Instruktori potrudili da 2008. Kakva god da je bila ispratimo na najbolji mogući način – pjesmom.

Nekoliko velikih ljudi napustilo nas je ove godine: kompozitor i izvođač Husein Kurtagić, autor kompozitor velikog hita narodne muzike "Ne klepeći nanulama", te kao jedan od čuvara sevdalinke. 

Ove godine oprostili smo se i od harmonikaša Milorada Todorovića, a sigurno je da će publika u BiH dugo pamtiti i kralja fanka Dinu Dvornika, te legendu romske muzike Šabana Bajramovića, koji su takođe umrli u 2008. godini. 

Za narednu godinu nam ostaje da poželimo da naše najveće zvijezde nastave sjati, ali i da im se za petama nađe neko od mladih snaga, te da i nama u goste počnu dolaziti zaista velika svjetska imena.

(Vesna Kerkez, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop