• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 stvari koje nikako ne smijete da čistite sodom bikarbonom! Svi pravimo ove greške, a ne znamo da pravimo ogromnu štetu

Autor Dragana Božić

Ponekad popularna domaća sredstva nisu najbolje rješenje

 4 stvari koje nikako ne smijete da čistite sodom bikarbonom! Svi pravimo ove greške, a ne znamo da pravimo ogromnu štetu Izvor: YouTube/Screenshot/NZ Coins

Jedno od najpopularnijih kuhinjskih sredstava za čišćenje je soda bikarbona. Koristimo je za posuđe, pravljenje sredstava za pranje mebl štofova, za dezinfekciju površina, tvrdokorne mrlje na šporetu, pa i za probleme sa varenjem, izbjeljivanje zuba i sl. - lista je podugačka.

Međutim, ova super namirnica ponekad može nanijeti više štete nego koristi, a postoje neki materali koje nikako ne bi trebalo da trerirate sodom bikarbonom.

Antikno srebro

Voda i soda bikarbona mogu ukloniti mrlje sa starinskog srebrnog posuđa, ali morate biti vrlo oprezni. Upotrebljavajte samo malo sode bikarbone i pomjiješajte je sa puno vode, jer ako je smjesa previše abrazivna, oštetiće srebro - izgubiće patinu i potamneće, a to nije nešto što želite.

Staklo

Soda bikarbona je fini abrazivni prah koji će ogrebati naočare i ogledala ako ih pokušate koristiti kao sredstvo za čišćenje. Umjesto toga, koristite normalno sredstvo za čišćenje stakla ili sirće za čišćenje prozora ili ogledala.

Keramička ploča za kuvanje

Ako je vaš šporet izrađen od keramičkog stakla, soda bikarbona ne smije da se koristi. Njegova abrazivna priroda ogrebaće ploču  i ostaviti bijelu naslagu. Isto se odnosi na vrata rerne, ni njih ne treba tretirati sodom bikarbonom, umjesto je bolje odlučiti se za limun ili sirće.

Aluminijumsko posuđe

Ako imate aluminijumske lonce i šerpe, nemojte posezati za sodom bikarbonom da biste ih osvježili. Ako je riječ o naslagama zagorjele hrane, tada budite vrlo obazrivi, treba raditi nežno i brzo, ne smije dugo da bude u dodiru sa metalom. Aluminijum je tanak i porozan, pa soda bikarbona može prouzrokovati njegovu oksidaciju i promjenu boje.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop