Kakvu vi dasku imate i znate li šta se na njoj sve zadržava?
Drvo i plastika dva su najčešća materijala od kojih se prave daske za sječenje, a često se vodi polemika o tome koja od njih je ispravnija kada je u pitanju higijena.
Uvijek bi trebalo da imate odvojene daske za meso i povrće, kako bakterije iz mesa ne bi dospjele na namirnice koje će prolaziti kraću termičku obradu, ali koja daska je bolja?
Profesionalni kuvari kažu, drvena! Plastične se lakše peru, lakše "ređaju" u kuhinji od drvenih koje su često velike i teške, ali kada je higijena u pitanju, drvene daske pobjeđuju.
Drvena daska je dugotrajna, a profesionalni kuvari čak imaju trik za daske koje naročito vole. Da, sigurno da će se vremenom na njima pojaviti "posjekotine" od noža ali drvenu dasku možete jednostavno išmirglati tako da ponovo bude glatka, što s plastikom svakako nije slučaj.
Drvo je nježno i prema vašim noževima - ne biste pomislili da će plastična daska biti krivac za brzo otupio nož, ali jeste tako. Ako koristite drvenu dasku, od javora ili oraha, noževi će vam duže biti oštri.
Velika je i zabluda o higijeni kada su daske za sječenje u pitanju. Mnogi kupuju plastične misleći da drvo, zbog svoje poroznosti, zadržava više bakterija iz namirnica, ali to je greška.
Više studija pokazalo je da je drvena daska zapravo higijenski ispravnija od plastične. Dok se bakterije zadržavaju na plastici, drvo ih "zarobi" i ne omogućava im da se razmnožavaju. Jedina namirnica s kojom bi trebalo da budete posebno oprezni je meso koje sadrži masnoću jer predstavlja rizik za zdravlje, ali ako odmah operete dasku toplom vodom i deterdžentom, otklonili ste i taj rizik.
Drvenu dasku za sječenje nikada nemojte stavljati u mašinu za sudove, jer će agresivni program, vrelina vode i hemikalije oštetiti površinu drveta i narušiti njenu higijensku ispravnost.
Takođe je ne bi trebalo ni potapati da biste poslije "lakše" skinuli fleke sa nje, i duga izloženost vodi će oštetiti drvo.