• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 razloga da jedete humus, evo kako da ga sami napravite! (RECEPT)

Humus ima malo kalorija, a mnogo proteina, vlakana i zdravih masnoća. Ovo je najlakši recept!

 Izvor: YouTube/Chef Billy Parisi

Humus je namaz od leblebija popularan širom planete, koji ima brojne efekte na zdravlje koje možda niste znali.

Namazan na hleb, ili iskorišćen kao umak za povrće, humus jača imunitet, spriječava gojenje i "skok" šećera u krvi, i doprinosi opštem zdravlju organizma. A možete ga napraviti i sami, jednostavno i brzo!

1. Sadrži prebiotike

Humus je bogat prebioticima, "hranom" za bakterije koje žive u našem sistemu za varenje i održavaju njegovo zdravlje, istovremeno jačajući imunitet.

Pročitajte i koje su najvažnije namirnice za imunitet poslije 50. godine!

2. Ne podiže šećer

Humus ne podiže dramatično šećer u krvi što znači da ne kompromituje nivo insulina. Četiri puta je sporiji u tom procesu od bijelog hleba.

3. Odličan je izbor za dijetu

Ovaj zasitni, ukusni namaz može pomoći i kod mršavljenja jer su protein, masnoća i vlakna dobitna kombinacija za osjećaj sitosti. Jedna studija je pokazala i da ljudi koji redovno jedu humus i leblebije imaju 53 odsto manje šanse da budu gojazni. Imaju manji indeks tjelesne mase i obim struka.

Sto grama humusa ima samo 160 kalorija, a bogat je proteinima, vlakima i zdravim masnoćama što ga čini odličnim izborom ako ste na dijeti.

Ako druge grickalice ili užine zamenite humusom, svakog dana ćete unositi i zdravu, i ukusnu namirnicu koja nije mnogo procesuirana, što znači da ne sadrži štetne aditive jer ga možete napraviti i sami.

Recept za humus je vrlo jednostavan, u osnovi ima samo par sastojaka:

  • Kuvane leblebije
  • Tahini (pasta od susama)
  • Maslinovo ulje
  • Bijeli luk
  • Limun

Leblebije sameljite u blenderu, dodajte tahini i ulje, sjeckani bijeli luk ili bijeli luk u prahu i začinite limunom. Po želji mu možete dodati začine kao što je sumak ili kumin, sušeni paradajz, ali i druge ukusne dodatke po izboru.

Ovako pripremljen humus čuvajte pet dana u frižideru u dobro zatvorenoj posudi.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop