• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijatetičarka otkrila koliko smiju da stoje ostaci hrane van frižidera

Autor Maja Gašić

Koliko dugo smije da stoji hrana van frižidera?

 koliko smiju da stoje ostaci hrane van frižidera Izvor: YouTube/Screenshot/PRATİK YEMEK TARİFLERİ

Kada ste u žurbi i nemate vremena za kuvanje, ostaci hrane mogu da budu spas. Ali bez obzira da li podgrijavate jučerašnju picu u rernu ili zagrijavate supu, uvijek postoji šansa da jelo više nije bezbjedno za konzumiranje. O slučajevima trovanja i sepse koji su se završili sa jezivim posljedicama, amputacijom nogu i prstiju, što se desilo mladiću koji je pojeo ostatke nudli, više puta smo slušali. Nešto što vam djeluje potpuno bezbjedno može se ispostaviti nako nevjerovatno opasno po zdravlje.

Ljekari upozoravaju da neki ostaci mogu da predstavljaju ozbiljnu prijetnju po zdravlje, a jedan scenario je najgori. Stručnjaci upozoravaju da nikada ne bi trebalo da jedete obroke koji su odstajali dva ili više sata na sobnoj temperaturi. Sve što je neko vreme stajalo van frižidera više nije bezbjedno za konzumiranje, kažu ljekari!

"Brzo hlađenje ostataka hrane, u roku od dva sata, do temperature u frižideru ili zamrzivaču smatra se bezbjednim", rekla je za "USA Today" Ketrin Zeracki, dijetetičar na klinici Mejo i dodaje da je najbolje koristiti plitke posude kako bi se hrana "raširila" i brže ohladila prije nego što će biti stavljena u frižider. 

"Svu hranu koja se nije dovoljno brzo ohladila da bude odložena u frižider treba baciti. Na neadekvatnoj  temperaturi bakterije će se razvijati i mogu da izazovu trovanje", rekao je dr Frank Esper, doktor iz centra za pedijatrijske zarazne bolesti na Klivlendskoj klinici, a posebno je upozorio na nemesne proizvode kao što su testenina, pirinač i pasulj jer  se obično vjeruje da ova hrana ne može brzo da se pokvari. 

Po američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA) sva hrana koja je stajala na temperaturi iznad 30 stepeni C, treba baciti nakon sat vremena. Postoji i pravilo za zagrijavanje namirnica. Stručnjaci ističu da je optimalno zagrijavati jelo na 75 stepeni C, tako će sigurno biti bezbjedno za jelo. 

"Preporučuje se da ponovo zagrijete ostatke hrane na 75 stepeni C, da biste bili sigurni da su bezbijedni za jelo, da su uništeni mikroorganizmi i bakterije", kaže Zeratski. 

Bacite sve ostatke hrane iz frižidera koji su stari više od tri ili četiri dana

Po USDA, pripremljena hrana koja se čuva u frižideru duže od tri do četiri dana više nije bezbjedna za jelo. U zamrzivaču, svakako može duže da stoji. Agencija napominje da je smrznuta hrana je bezbjedna za upotrebu  tri do četiri mjeseca, a da je nakon tog vremena treba baciti.

"Zamrznuti ostaci hrane mogu da izgube vlagu i ukus kada se duže čuvaju u zamrzivaču", navide stručnjaci iz Agencije. 

MONDO

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop