• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

On je kuvao za Anđelinu Džoli

Kuvaće i za vas ako dođete u Novigrad u Istri, i to možda baš ono što je jela jedna od najljepših glumica na svijetu.

 On je kuvao za Anđelinu Džoli Izvor: MONDO

"Za Anđelinu Džoli sam spremao jela u jednom restoranu u Njujorku. Željela je da jede samo povrće i morske plodove, dakle samo ono što spada u hladna predjela. Nije uzela glavno jelo. Bila je zadovoljna i pozvala je zaposlene u kuhinji da nas upozna i da nam se zahvali. Nije ostavila bakšiš, ali jeste jak utisak. Prava je dama i ljepotica", kaže za MONDO Marin Rendić šef kuhinje restorana "Pepenero" u Novigradu.
A zašto je baš on imao tu čast da "sjecka i krčka" zvanično najseksepilnijoj ženi na svijetu?

"Pozvali su me u taj njujorški restoran jer sam prije toga svoje kulinarsko znanje usavršavao u najboljim svjetskim restoranima kao što su 'Noma' u Danskoj, koji ima dvije čuvene Mišlen zvjezdice, i 'Azrak' u Španiji sa tri zvjezdice", objasnio nam je Marin koji, uvjerili smo se, ne samo što super kuva već i super zabavlja goste restorana u kojem sada radi.


Pitali smo ga da nam otkrije tajnu najboljeg restorana na svijetu.

"Tajna je u ljubavi prema poslu. Hit 'Nome' u Kopenhagenu nije neko jelo već je to glavni kuvar Rene Redžepi, sin Dankinje i Albanca. Akcenat restorana je povrće, a večera za dvije osobe, sa vinom srednje cijene, je oko 350 evra. Bez obzira na to što je skupo, sto mora da se rezerviše šest mjeseci unaprijed!"
Ni kulinarske čarolije Marina Rendića ne možete da probate na brzaka. Sto treba rezervisati barem dan unaprijed, a večera ili ručak traju najmanje dva, tri sata. Zašto? Zato što su to svojevrsni performansi.

"Imamo dva menija: jedan se sastoji od deset jela, a drugi od osam. Gosti mogu da biraju između 150 vina, a tjesteninu i šest vrsta hljeba pravimo svakodnevno. Takođe, imamo deset vrsta soli, čak i crnu havajsku koja se odlično slaže sa ribom. Naš restoran se izdvaja i po tome što jedini u Hrvtaskoj eksperimentiše sa molekularnom gastronomijom, koristimo tečni kiseonik i suvi led", kaže Marin.



Da nije riječ samo o još jednom šefu kuhinje koji se hvali pokušavajući da napuni restoran gostima, svjedoče priznanja koje je "Pepenero" dobio.
Ovaj restoran je član evropskog Udruženja Jeunes Restaurateurs D' Europe, što je samo korak do Mišlen zvjezdice. Takođe, engleski "Tajm" (Time) mu je 2010. dodijelio laskavo priznanje "najbolji novi restoran", a poznati austrijski vodič Gault Millau dvije kulinarske kapice.
Šta ih je to fasciniralo? "Pepenero Smoky Style" sa vazduhom od zelenog čaja, riba list na vrelom morskom kamenu, prah od morskog sunđera, hladna supa od bosiljka, čokoladna cigara, a možda najviše balzam za usne (da pravi balzam, ali i jestivi) od "mohito" koktela!

Pokušali smo da uzmemo recept za neko jelo, ali čak i ako možete da nabavite sve namirnice, ne možete da ih adekvatno pripremite jer nemate te "šerpe i lonce".

Uostalom, pogledajte na našem sjatu kako je Marin pripremio "Pepenero Smoky Style" i sve će vam biti jasno.

To jelo se servira na drvenom, hm, kako bi se to moglo nazvati... nije tanjir, nije tacna... možda - stočić, a u jelovniku za to jelo piše sljedeće: lagano dimljeno kapesante, hobotnice, kozice, emulzija od sipe, cvekla, jabuka, šargarepa, vazduh od zelenog čaja i pomorandže.

Koliko sve to košta?

"Večera za dvoje je oko 150 evra, a dame na kraju dobijaju poklon - balzam za usne od 'mohito' koktela. On ima višestruku funkciju – usne čini mekšim, ali i sočnim, 'ukusnijim', jer je to jestivi balzam", objasnio nam je Marin i dodao:

"Drage dame, nemojte same da poližete sa usana taj slatki i osvježavajući 'labelo', dozvolite i vašem partneru da uživa u 'mohito' koktelu".

(MONDO, Dragana Todorović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop