• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Navalite na paradajz

Paradajz je izuzetno zdravo povrće i trebalo bi ga jesti u što većim količinama, savjetuju stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji.

 Navalite na paradajz Izvor: MONDO

Kora paradajza je bogata bioflavonoidima, koji pomažu smanjenju alergijskih reakcija i upala. Ovo povrće, takođe, utiče i na hormon leptin koji utiče na metabolizam, kontroliše apetit i pomaže u mršavljenju.

Takođe, paradajz je veliki izvor kalijuma i vitamina: A, C, E i folne kiseline.

Stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da karotenoida od koga najviše ima beta karotena, ima više u organski gajenom paradajzu, nego u konvencionalno gajenom. Beta karoten iz kog se stvara i A vitamin izuzetno je jak antioksidans i štiti kožu od oštećenja na suncu.

Studije su pokazale da konzumiranje paradajza smanjuje rizik od tumora jajnika, kardiovaskularnih bolesti, astme i hroničnih plućnih bolesti.

Likopen ili crveni pigment je još jedan od važnih sastojaka paradajza koji ima anikancerogeni efekat.

Muškarac koji jede četiri jela sa paradajzom nedjeljno, prema nekim studijama, za 40 procjenata smanjuje mogućnost da oboli od raka prostate. Prema nekim teorijama ta mogućnost se umanjuje zbog sadržaja likopena u paradajzu.

U poređenju sa konvencionalno gajenim paradajzom, organski sadrži više vitamina C, a dodavanje maslinovog ulja prilikom kuvanja paradajza, povećava asorpciju likopena.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop