Hladan sok, gazirano piće ili sladoled, kojima se najčešće rashlađujemo na ljetnim vrućinama ne mogu da izazovu upalu grla.
Upalu ždrijela, prema riječima dr Vesne Janjušević, specijaliste opšte medicine iz Doma zdravlja Stari grad, izazivaju samo virusi i bakterije.
Zbog visokih spoljnih temperatura ždrijelo je ljeti suvlje nego inače, što pogoduje virusima i bakterijama. Zbog toga treba da budu oprezni posebno oni koji pate od čestih upala krajnika, alergija, vraćanja želudačne kiseline u ždrijelo ili su pušači.
Oni treba da uzimaju dovoljno vitamina i da se dovoljno odmaraju kako bi ojačali imunitet i smanjili mogućnost upala.
"Hladni napici, ako se uzimaju brzo i u velikim količinama, mogu da izazovu suženje krvnih sudova na ždrijelu, i da blago iritiraju grlo, ali ne i da dovedu do upale", kaže za "Novosti" dr Janjušević.
Pretjerano rashlađivanje prostorije, i nagli prelasci na vrućinu, takođe mogu da "nahlade" organizam, koji je tada skloniji upalama.
(MONDO)