Hladan sok, gazirano piće ili sladoled, kojima se najčešće rashlađujemo na ljetnim vrućinama ne mogu da izazovu upalu grla.
![Uživajte u sladoledu - ne škodi grlu Uživajte u sladoledu - ne škodi grlu](https://static.mondo.ba/Picture/8766/png/za-vesti.png)
Upalu ždrijela, prema riječima dr Vesne Janjušević, specijaliste opšte medicine iz Doma zdravlja Stari grad, izazivaju samo virusi i bakterije.
Zbog visokih spoljnih temperatura ždrijelo je ljeti suvlje nego inače, što pogoduje virusima i bakterijama. Zbog toga treba da budu oprezni posebno oni koji pate od čestih upala krajnika, alergija, vraćanja želudačne kiseline u ždrijelo ili su pušači.
Oni treba da uzimaju dovoljno vitamina i da se dovoljno odmaraju kako bi ojačali imunitet i smanjili mogućnost upala.
"Hladni napici, ako se uzimaju brzo i u velikim količinama, mogu da izazovu suženje krvnih sudova na ždrijelu, i da blago iritiraju grlo, ali ne i da dovedu do upale", kaže za "Novosti" dr Janjušević.
Pretjerano rashlađivanje prostorije, i nagli prelasci na vrućinu, takođe mogu da "nahlade" organizam, koji je tada skloniji upalama.
(MONDO)