• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je sok, a šta nektar

Šta znači kada proizvođač za svoj proizvod navede da je voćni sok, a šta kada je voćni nektar? Da li se radi o razlici u procentu voća?

Voćni sok je proizvod dobijen mehaničkom preradom jedne ili više vrsta tehnološki zrelog, svježeg, ohlađenog ili zamrznutog voća.

To je nefermentisano voće koje može da fermentiše, a konzervisano isključivo fizičkim postupcima. Ukus, boja i aroma moraju da budu karakteristični za vrstu voća od koga je sok proizveden, kažu za "Potrošač" u Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Voćni nektar je proizvod koji se dobija dodavanjem vode i šećera, ili meda u voćni sok, voćnu kašu, koncentrovanu voćnu kašu ili mješavinu tih prozvoda, koji nije fermentisao, ali može da se fermentiše.

U proizvodnji voćnog nektara može da se doda voda tako da količina voćnog soka ili voćne kaše gotovog proizvoda izražena u procentima po zapremini gotovog proizvoda nije manja od određenih vrijednosti.

U voćni nektar može da se doda šećer ili med do 20 odsto od ukupne mase gotovog proizvoda.

Pri proizvodnji voćnih nektara bez šećera ili voćnih nektara sa niskom energetskom vrijednošću, šećeri mogu u potpunosti ili djelimično da se zamijene zaslađivačima čiji su kvalitet i uslovi upotrebe određeni Propisom o aditivima i njihovim mješavinama.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop