Šta znači kada proizvođač za svoj proizvod navede da je voćni sok, a šta kada je voćni nektar? Da li se radi o razlici u procentu voća?
Voćni sok je proizvod dobijen mehaničkom preradom jedne ili više vrsta tehnološki zrelog, svježeg, ohlađenog ili zamrznutog voća.
To je nefermentisano voće koje može da fermentiše, a konzervisano isključivo fizičkim postupcima. Ukus, boja i aroma moraju da budu karakteristični za vrstu voća od koga je sok proizveden, kažu za "Potrošač" u Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.
Voćni nektar je proizvod koji se dobija dodavanjem vode i šećera, ili meda u voćni sok, voćnu kašu, koncentrovanu voćnu kašu ili mješavinu tih prozvoda, koji nije fermentisao, ali može da se fermentiše.
U proizvodnji voćnog nektara može da se doda voda tako da količina voćnog soka ili voćne kaše gotovog proizvoda izražena u procentima po zapremini gotovog proizvoda nije manja od određenih vrijednosti.
U voćni nektar može da se doda šećer ili med do 20 odsto od ukupne mase gotovog proizvoda.
Pri proizvodnji voćnih nektara bez šećera ili voćnih nektara sa niskom energetskom vrijednošću, šećeri mogu u potpunosti ili djelimično da se zamijene zaslađivačima čiji su kvalitet i uslovi upotrebe određeni Propisom o aditivima i njihovim mješavinama.
(MONDO)