• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banka matičnih ćelija u Srbiji 2012?

Završetak izgradnje prve javne banke matičnih ćelija u okviru Instituta za majku i dijete u Beogradu, predviđen je 2012.

 Banka matičnih ćelija u Srbiji 2012? Izvor: MONDO

Problem predstavlja dobijanje lokacijskih dozvola.

"Članovi transplantacionog tima su već prošli edukaciju da bi mogli da primjenjuju najnovije tehnologije, a završeni su glavni projekti i za banku i za nadogradnju novog sterilnog bloka. Problem je samo dobijanje tih lokacijskih dozvola", kazala je docent dr Dragana Vujić, načelnik Sluzbe za transplantaciju koštane srži sa laboratorijom za kriobiologiju u toj ustanovi.

Ona je rekla da projekat podrazumijeva proširenje kapaciteta sterilnog bloka i uvođenje novih tehnologija čime se stvaraju uslovi da se svi oblici transplantacije pa i oni najsloženiji rade u Institutu, što znači da ni jedno dijete neće odlaziti van zemlje zbog transplantacije.

Dr Vujić je ukazala da prva ideja o formiranju javne porodične banke datira još od 2000. godine, a 2007 je Ministarstvo zdravlja raspisalo konkurs za projekte kada je Institut i aplicirao za projekat o izgradnji javne banke i proširenje kapaciteta sterilnog bloka.

Od 2008. godine projekat je finansiran iz budžeta, dio opreme je već obezbjeđen i dobar dio toga već stavljen u funkciju, navela je ona.

Prema njenim riječima, za ovu godinu je opredijeljeno 39 miliona dinara, a vrijednost samog projekta izgradnje i stavljanja u funkciju je daleko veća - iznosi 139 miliona dinara.

"Tim novcem koji je opredijeljen za ovu godinu, mogla bi da počne gradnja u nadi da će se nastaviti dalje finansiranje projekta", kazala je dr Vujić ukazujući da je predviđeno da ukoliko budu obezbjeđena sva potrebna sredstava u 2012. bude završena izgradnja javne porodične banke i da ona počne da radi.

Sagovornica Tanjuga je navela da je godinu dana realan rok koliko je potrebno da bi se taj posao završio.

Ta ustanova je 2009. godine dobila saglasnost Ministarstva zdravlja o uvođenju novih tehnologija za formiranje porodične banke budući da je veliki broj bračnih parova motivisan da po rođenju drugog djeteta ostave krv iz pupčanika ukoliko im prvo dijete ima neko oboljenje. U toj porodičnoj banci sada ima 40 uzoraka i nijedan još nije iskorišćen.

Površina zgrade, odnosno prve javne banke biće oko 600 kvadratnih metara i u njoj će moći da se sačuva oko 10.000 uzoraka.

"Očekujemo da bi to moglo da bude u periodu od pet do 10 godina na osnovu iskustva onih zemalja već više godina imaju javne banke", kazala je ona.

Dr Vujić je navela primjer jedne javne banke u Milanu gdje je bilo potrebno desetak godina da bi se sakupilo 10.000 uzoraka.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop