Ljudi koji duže žvaću hranu i jedu natenane unose manje kalorija, zbog toga što se žvakanjem aktiviraju hormoni koji regulišu apetit.
"Ako žvaćete hranu 40 umjesto 15 puta, unijećete za oko 12 odsto manje kalorija", navodi se u studiji kineskih naučnika, objavljenoj u "Američkom časopisu kliničke ishrane", prenijeli su britanski mediji.
Vođa studije Dži Li, sa medicinskog univerziteta u istočnom kineskom gradu Harbinu, došao je do zaključka da su gojazni ljudi, u poređenju sa onima normalne težine, unosili više hrane i da su je manje puta žvakali - jedno žvakanje na jedan gram hrane.
Ovom studijom je bilo obuhvaćeno 30 mladih ljudi - 14 gojaznih i 16 normalne težine, a cilj je bio da se sazna da li na težinu utiče to koliko pute sažvaćemo hranu prije nego što je progutamo.
Naučnici su, takođe, željeli da saznaju da li i kako žvakanje utiče na nivo šećera u krvi i hormone koji učestvuju u regulaciji apetita, s obzirom na to da su neke prethodne studije pokazale da je gojaznost povezana sa bržim unosom i nedovoljnim sažvakavanjem hrane.
Koautor studije šuran Vang je istakao da im je ova studija pokazala da definitivno postoji veza između broja žvakanja i hormona koji mozgu "kažu kada da počne i kada da stane da jede".
Studijom je, naime, pokazano da je više žvakanja hrane povezano sa smanjivanjem nivoa grelina u krvi, hormona koji stimuliše apetit i povećavanja nivoa kolecistokinina, hormona koji smanjuje apetit.
"Na ove hormone treba definitivno obratiti pažnju u prepisivanju terapije za smanjivanje tjelesne težine", naveo je Vang.
(Tanjug/MONDO)