• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesne prerađevine i rizik od dijabetesa

Dvije šnite slanine, jedna viršla ili porcija drugih prerađevina crvenog mesa svakog dana, znatno povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2.

 Mesne prerađevine i rizik od dijabetesa Izvor: MONDO

Američki stručnjaci iz Harvardske škole za javno zdravlje su utvrdili da konzumiranje 50 grama prerađenog crvenog mesa dnevno povećava rizik od šećerne bolesti za 51 odsto, dok svakodnevno konzumiranje 100 grama neprerađenog crvenog mesa povećava rizik od te bolesti za 19 odsto.

Rizik se smanjuje ukoliko se crveno meso zamijeni bijelim ili orašastim plodovima, mliječnim proizvodima s malo masnoće ili proteinima iz integralnih žitarica.

Do ovakvih zaključaka se došlo analizom upitnika jedne velike studije, u kojoj je učestvovalo više od 200.000 američkih medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika, koji su praćeni između 14 i 28 godina.

Osim toga, podaci do kojih je došao harvardski tim su poređeni sa rezultatima nekih drugih istraživanja kojima su bile obuhvaćene još 442.000 osoba.

Od dijabetesa boluje gotovo 350 miliona odraslih širom svijeta, a u SAD preko 11 odsto starijih od 20 godina, ili 25,6 miliona ljudi pati od tog oboljenja, podaci su američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dijabetes tipa 2 je hronična bolest, kod koje se javlja povišen nivo šećera u krvi. Često je izazvan gojaznošću, manjkom fizičke aktivnosti i nezdravim navikama u ishrani.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop