• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kvarenje hrane – prošlost?

Američki naučnici otkrili supstancu uz pomoć koje rok trajanja hrane navodno postaje neograničen

 Kvarenje hrane – prošlost? Izvor: MONDO

Mikrobiolozi sa Univerziteta u Minesoti slučajno su otkrili supstancu zvanu bizin - vrstu konzervansa koja bi mogla donijeti kraj oznakama roka trajanja, jer sprečava pojavu bakterija odgovornih za trovanje hranom.

"Magična svojstva" bizina očituju se u njegovoj sposobnosti da ubija bakterije koje uzrokuju raspadanje svježih proteina koji se nalaze u mesu, ribi, peradi i jajima, a ujedno sprečava i pojavu bakterija odgovornih za trovanje hranom, poput Ešerihije koli, salmonele i listerije.

Ovaj prezervativ stvara se prirodnim putem u nekim vrstama bakterija koje su u potpunosti bezopasne za ljude, a naučnici su ga otkrili dok su proučavali organizme u ljudskim crijevima.

Naučnici smatraju da će im biti potrebno barem tri godine da se bizin u potpunosti počne primjenjivati u industriji hrane, a u toku su pregovori s velikim proizvođačima.

Upotreba "bizina" mogla bi značiti veliko smanjenje broja oboljelih od trovanja hranom, ali i veliko smanjenje količine hrane koja se svakodnevno bespotrebno baca.

Međutim, sporno je u kolikoj mjeri bi hrana zaštićena bizinom, čiji bi rok trajanja bio neograničen, vremenom počela mijenjati izvorni okus.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop