Od sladoleda se ne dobijaju upale grla i krajnika, pa ga djeci možete davati tokom cijele godine, najbolje u malim zalogajima.
Sa prvim jesenjim danima mnogi roditelji zabranjuju djeci da jedu sladoled, uz objašnjenja da je napolju hladno i da će od ove, mnogim mališanima omiljene poslastice, dobiti upalu grla ili krajnika.
Da li se sladoled smije jesti kada je napolju hladno, ili je on, ipak, ljetna poslastica?
Doktorka Mirjana Mićović, pedijatar iz Doma zdravlja Stari grad objašnjava da je konzumacija sladoleda, kako za djecu tako i za odrasle, poželjna u bilo koje doba godine.
"Konzumiranje sladoleda zimi bolje je nego ljeti, jer zbog temperaturne razlike između tijela i spoljašnje sredine koja je manja nego kada su velike vrućine, ne dolazi do 'temperaturnog šoka'. U sjevernim zemljama sladoled se upravo i jede više zimi, dok se ljeti piju topli čajevi, jer se na taj način smanjuje znojenje koje je ljeti intenzivnije", kaže za "Novosti" dr Mićović.
Pogrešno je i mišljenje da sladoled izaziva upale grla i krajnika. On se mališanima daje i neposredno poslije operacije krajnika, što je još jedan dokaz više da ne izaziva upale. Jedini razlozi ovakvih zdravstvenih problema su bakterije i virusi, koje mališani najčešće dobijaju i kontaktu sa drugom djecom, uslijed pada imuniteta.
"Sladoled je korisna poslastica tokom cijele godine, može da zamijeni užinu i utiče na dobro raspoloženje. Ali, ne treba ga jesti na brzinu i halapljivo gutati, u njemu treba uživati i to u malim količinama koje se polako tope u ustima", kaže dr Mićović i naglašava da su za djecu najbolji sladoledi u kornetu ili čašici, jer mogu da se jedu polako, a mališani neće isprljati ni ruke ni garderobu.
(MONDO)