Da biste ublažili kašalj, kuvajte neoljušten crni luk, čaj od bijelog sljeza, koristite limun i med, lovor i limun…
Muči vas kašalj u ove hladne jesenje dane a vi nikako da se prisjetite dobrog starog bakinog recepta kako da ga bar malo ublažite. Ukoliko znate samo za šerbet i karamel, evo još nekoliko prijedloga kako da se lakše nosite sa problemom koji muči i stare i mlade. Nije potrebno ni mnogo vremena za pripremu niti puno para, a neke od potrebnih namirnica sigurno već imate u svojoj kuhinji, piše "Politika".
Mlijeko i žalfija
U šolju ključalog mlijeka ubacite pola kašičice žalfije. Ostavite da vri tri minuta, dodajte kašičicu svinjske masti i pola kašičice sode bikarbone. Promiješajte i pijte u malim gutljajima. Tokom dana možete da popijete do tri šolje. Svaka šolja se priprema neposredno pred uzimanje.
Jabuke i luk
Narendati jabuku i crni luk, dodati med, sve u jednakim količinama. Od ove količine uzimajte po jednu kašiku nekoliko puta na dan.
Limun i med
Pomiješajte istu količinu soka od limuna, šećera u prahu i meda. Smjesu prokuvajte na laganoj vatri dok se ne sjedini. Uzimajte po kašiku sirupa nekoliko puta na dan ili pri napadima kašlja. Ovaj lijek vole i djeca jer ima prijatan miris i ukus.
Luk i med
Nasjeckajte već u glavicu crnog luka, stavite u posudu i pomiješajte sa tri kašike meda. Posudu zatvorite i ostavite da odstoji nekoliko sati dok se ne stvori sok. Procijedite i popijte po kašiku soka.
Kuvani luk
Glavicu crnog luka sa ljuskom isijecite na kolutove i kuvajte u pola litre vode. Kada provri, skinite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Zasladite sa dvije, tri kašike meda i pijte toplo.
Lovor i limun
Pomiješajte šolju i po vode, istu količinu šećera, dva-tri limuna isjeckana na sitno sa korom (prethodno limun operite) i dva-tri lovorova lista. Kuvajte ovu smjesu dok se količina ne prepolovi i ne bude gusta kao med. Uzimajte po kašiku, nekoliko puta na dan.
Bijeli sljez i limun
Stavite pola litra vode da provri pa sklonite sa šporeta. U vodu stavite dvije kašike bijelog sljeza i poklopite. Poslije pola sata procijedite i dodajte dvije kašike meda i sok od jednog limuna.
Žalfija i bijeli sljez
Istopite šolju šećera, dodajte šolju vode i miješajte dok se smjesa ne izjednači, dodajte po dvije velike kašike žalfije i bijelog sljeza, kuvajte deset minuta neprestano miješajući. Procijedite i pijte tri puta dnevno. Ovaj narodni recept možete da dajete i maloj djeci.
Bokvica
Bokvicu, deset listova, možete da skuvate kao čaj, zasladite medom i pijete a možete da istucate listove bokvice, iscijedite sok i promiješate sa istom količinom meda. Uzimajte tri puta dnevno.
Šerbet na starinski način
Šoljicu šećera sipajte u šerpicu i kuvajte na tihoj vatri. Kada se šećer istopi i dobije zlatnomrku boju, uspite jednu do dvije šoljice vode i smanjite temperaturu. Miješajte dok se karamelisani šećer sasvim ne istopi. Dodajte na vrh noža đumbira u prahu i malo limunovog soka. Uzimajte dvije kašičice tri puta na dan.
(MONDO)