• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije sladak samo šećer

Šećer treba unositi minimalno. To ne znači da se odreknemo slatkiša. Postoje mnogi deserti i slatkiši sa zaslađivačima od žitarica i voća.

 Nije sladak samo šećer Izvor: MONDO

Šećer u kolačima i sokovima nema skoro nikakvu hranljivu vrijednost u sebi već samo prazne kalorije koje dovode do brojnih zdravstvenih problema. Međutim, mnogi od nas ne mogu ni da zamisle dan bez ovih poslastica. Poznato je da što više konzumirate slatkiše, veća je i potreba za njima.

Šećer se ne nalazi samo u slatkišima, već ga ima i u brojnim drugim namirnicama koje svakodnevno unosimo. Skrivenog šećera ima u kečapu, ajvaru... Takođe, mnogi dijetalni proizvodi zbog bogatijeg ukusa sadrže povećanu količinu šećera, ali obratite posebnu pažnju na napitke koji slove da u sebi nemaju šećera, obično nije baš tako. Tu su i naizgled bezopasne, kiselkaste bombone, žvake i sokovi koji su ponekad prave kalorijske bombe.

Svakodnevni unos veće količine šećera pojačava lučenje insulina u krvi što dovodi do pojave gojaznosti, dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja.

Šećer se veoma brzo resorbuje u krv. Da bi se organizam izborio sa njim, pankreas luči puno insulina koji ima zadatak da šećer iz krvi prebaci u ćelije. Ukoliko se svakodnevno unosi veća količina šećera, insulin je stalno povišen u krvi što uvodi organizam u gojaznost i može da dovede do šećerne bolesti, ali i kardiovaskularnih oboljenja. Nema nikakvu hranljivu vrijednost za organizam već mu samo šteti.

"Hrana i napici koji sadrže puno šećera nemaju ništa korisno u sebi već samo prazne kalorije. Namirnice koje sadrže puno šećera su slabe zasitne moći, tako da se brzo i za kratko vrijeme pojede puno kalorija, a niste stvorili osjećaj sitosti. Svaki višak kalorija se taloži u masnom tkivu i dovodi do gojaznosti, ali i do šećerne bolesti", objašnjava za “Blic” dr Jelena Gligorijević, načelnik Odjeljenja za ishranu Kliničkog centra Srbije.

Preporuka ljekara je da se dnevni unos šećera svede na minimum. Naravno, prestati sa uzimanjem šećera ne znači odreći se slatkiša. Na tržištu danas postoje brojni deserti i slatkiši sa zaslađivačima od žitarica ili voća.

Ječmeni, rižin, kukuruzni, proseni slad samo su neke vrste. Ovi zaslađivači po izgledu slični su medu, ali su mnogo blažeg okusa i za razliku od meda sadrže složene šećere. Oni se prave od isklijalih žitarica i sadrže maltozu, šećer iz žitarica kao i vitamin B. Primjena im je veoma široka, a danas se mogu lako nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

Fruktoza, odnosno voćni šećer nalazi se u zrelom voću. Ne opeterećuje organizam insulinskom reakcijom i zato se preporučuje dijabetičarima, kao i osobama koje imaju nizak pritisak i sklone su hipoglikemijskim reakcijama. Hipoglikemija je reakcija organizma na velike razmake između obroka, zatim je i reakcija na obroke koji sadrže mnogo ugljenih hidrata: tjestenine, pice, špageti, ili slatkiša koji sadrže previše šećera. Simptomi su glavobolja, slabost, znojenje.

Doktorka Gligorijević kaže da je najbolja zamjena za slatkiše svježe voće.

"Takođe kao zamjena za šećer može se koristiti med, koji je izuzetno zdrav, a opet i sladak. Dnevnu potrebu za slatkišima možemo nadoknaditi i suvim voćem kao što je suvo grožđe, šljive, marelice, kajsije. Sve to danas može da se nabavi u prodavnicama."

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop