• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto plačemo dok sjeckamo luk

Kada čistimo i sjeckamo luk naše oči su, zapravo, izložene napadu kiselinom.

 Zašto plačemo dok sjeckamo luk Izvor: MONDO

Dok raste, luk skuplja sumpor iz zemljišta, koji se onda spaja sa amino-kiselinama u ćelijama luka i na taj način stvara se amino-kiselina sulfoksid.

Japanski naučnici su 2002. godine izdvojili enzim koji se nalazi u luku, i zahvaljujući kojem se oslobađaju sulfoksidi kada se luk sjecka, piše "Zabavnik".

Reakcijom se proizvodi sulfinska kiselina (RSOH) koja se velikom brzinom pretvara u gas propanetiol S-oksid. Kada on stigne do površine oka, reaguje sa vodom iz suza, i stvara se sumporna kiselina koja počinje da žari, što izaziva intenzivnije lučenje suza.

Kako da riješite taj problem? Najbolji savjet je da se luk prije sječenja drži u frižideru, jer se hlađenjem usporavaju hemijske reakcije zbog kojih dolazi do "plakanja".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop