Konzumiranje ribe pečene na roštilju ili kuvane na pari jednom nedjeljno, štiti od gubitka intelektualnih sposobnosti.
Osobe koje konzumiraju najmanje jednom sedmično ribu pečenu na roštilju (grilovanu) ili kuvanu na pari imaju veću sivu moždanu masu u dijelovima mozga najizloženijim opasnosti od neurodegenerativnog oboljenja Alchajmera.
Radi se o prvom istraživanju kojim se utvrđuje direktan odnos između konzumiranja ribe, moždane strukture i opasnosti od Alchajmera, prenijeli su francuski elektronski mediji.
Naučnici iz Pitsburga su došli do zaključka o toj povezanosti obavivši istraživanje na 260 odabranih ljudi. Njih 163 izjavilo je da sedmično konzumira ribu, a među tim osobama većina je rekla da to čini jednom do četiri puta sedmično.
Te osobe su, da bi se provjerilo njihovo mentalno zdravlje, bile podvrgnute magnetnoj rezonanci, snimanju mozga koje omogućava mjerenje sive moždane mase.
Potom je izvršena modelizacija kako bi se utvrdio odnos između sive moždane mase i konzumiranja ribe i na taj način predvidjelo kakva će biti moždana stuktura za 10 godina.
Naučnici su dokazali i da konzumiranje sušene ribe ne štiti od gubitka intelektualnih sposobnosti, a rezultati njihovog istraživanja predstavljeni su na godišnjem kongresu Radiološkog udruženja sjeverne Amerike.
(Tanjug)