• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvije "čašice" su prava mjera

Šta se dešava sa našim tijelom kada pijemo alkohol: evo alkoholne "satnice" novogodišnje žurke.

 Dvije "čašice" su prava mjera Izvor: MONDO

Zašto nam prvo piće na žurci uvijek tako prija, i zašto ne možemo da se zaustavimo na jednoj, dvije zdravice? Šta se dešava sa našim tijelom kada pijemo alkohol, i kako da ublažimo posljedice: evo alkoholne "satnice" novogodišnjeg provoda.

Kad stignete na žurku i popijete prvo piće, alkohol ulazi u vaš krvotok i "prečicom" stiže do centra za zadovoljstvo u mozgu. Raste nivo dopamina i serotonina, a tijelo preplavljuje dobar osjećaj.

"Relaksirani smo, a inhibicije polako počinju da odlaze u drugi plan", objašnjava psihijatar dr Baskar Punukolu.

Raspoloženje je na vrhuncu kad počnemo da pijemo. Nakon nekoliko pića receptori u mozgu postaju zasićeni, tako da u stvari i nema svrhe da nastavite da pijete.

"Mozak jednostavno ne može da generiše isti nivo dopamina sve vrijeme, tako da nema šanse da sljedeća pića izazovu isti efekat", dodaje dr Punukolu.

I, naravno, ne treba da pijete na prazan stomak. Ako uz piće nešto i gricnete, usporićete apsorpciju alkohola.

Ako nastavite da pijete, poslije otprilike dva sata bićete spremni da se izglupirate na podijumu za igru i izgovorite more nebuloza zbog kojih ćete se sutra kajati.

Za to možete da se zahvalite činjenici da alkohol usporava komunikaciju između nervnih ćelija u moždanoj kori. Mozak sporije obrađuje informacije, a i kontrola pokreta mišića je otežana.

"Pucate od samopouzdanja, ali realnost je drugačija. Vaše procjene nisu realne, koordinacija vam je sve lošija, a i prag bola je viši", kaže dr Pol Valas sa Univerzitetskog koledža u Londonu. (Zato pazite šta radite i ni slučajno ne sjedajte za volan ako ste pili.)

Kad dođete u tu fazu možda ćete sa piva ili vina preći na viski, jer ćete željeti jačim pićem da održite raspoloženje na visini. Ali, ako već ne možete da odolite "žestini", bolji izbor su providna pića kao što je na primjer vodka, jer ona imaju manje štetnih nečistoća koje nastaju kao posljedica fermentacije.

"Alkohol je 'krivac' za mamurluk, ali nečistoće koje su posljedica fermentacije koje se nalaze u tamnijim pićima kao što je viski zadržavaju se u organizmu 24 sata i samo pogoršavaju situaciju", kaže Valas.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop