• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjeti za vinopije

Voliš da piješ vino? Evo nekoliko praktičnih savjeta u vezi sa tim pićem, bez obzira na to da li preferiraš bijelo ili crno.

 Savjeti za vinopije Izvor: MONDO

Ako ideš u goste i želiš domaćinima da pokloniš vino, najbolje je da to bude crno vino provjerenog proizvođača koje je pitko i dobro se slaže uz mnoga jela. Zato, ako ne znaš sam koje je najbolje, vino kupi u specijalizovanoj prodavnici u kojoj će ti iskusni prodavac pomoći u vezi sa izborom.

Takođe, ako vino poklanjaš dami, a ona predloži da ga isto veče pijete, obavezno se ponudi da otvoriš flašu i sipaš piće. Bonton nalaže da žena nikada sama ne otrava bocu i ne sipa vino i čaše, čak i kada je domaćica na večeri ili ručku.

Ako ti dočekuješ goste, treba da znaš da je jedna standardna boca dovoljna za oko pet klasičnih vinskih čaša. Kako biste bili sigurni da će vina biti dovoljno, podijelite broj gostiju sa dav i po.

Ako služiš crno vino, preporučljivo je da ga pretočiš u specijalnu staklenu vinsku bocu. Ne samo što će ljepše izgledati na stolu, već ćeš na taj način poboljštai ukus vina – mlado vino će izgubiti oštar miris, a staro će se odvojiti od taloga.

Iz kojih čaša ćeš piti vino je veoma bitno. Najbolje su one od kristala, tanke i providne. Ako je čaša izrezbarena, obojena i od debelog stakla, to može izmijeniti ukus vina, a biće vam onemogućeno i da vidite nijansu i bistrinu napitka.

Male čaše koristite za dezertna vina, srednje za bijela, velike za crna, a duguljaste za pjenušava vina.

Veličina čaše mora biti tolika da dozvoljava da se piće zakovitla prilikom ispijanja, a poželjno je i da se sužava pri vrhu što će spriječiti prosipanje kada se čaša pomjera.

Mnogi se pitaju zašto vinske čaše imaju dugačke drške - da ne biste dlanom dodirivali čašu i tako grijali vino.

Kada sipate vino ne prelazite polovinu ili trećinu čaše.

A gdje se čuva vino, prije i poslije točenja?

Boca vina bi trebalo da stoji na temperaturi koja ne prelazi 12 stepeni Celzijusovih, na tamnom i suvom mjestu. Crno vino se služi na sobnoj temperaturi, a bijelo rashlađeno ali nikako sa ledom.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop